Aplikace testů MBTI ve firemní praxi

Název práce: Aplikácia testov MBTI vo firemnej praxi
Autor(ka) práce: Kromková, Katarína
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Filipová, Alena
Oponenti práce: Zeman, Jiří
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Diplomová práce je zameraná na aplikáciu typológie MBTI u pracujúcich ľudí. Konkrétne táto typológia osobnosti je celosvetovo rozšíreným a užívaným nástrojom na priblíženie osobnosti človeka z mnohých hľadísk, jednou z nich je aj profesijné zameranie. Cieľom tejto práce je dokázať prepojenie medzi typológiou osobnosti MBTI a voľbou povolania. Prvé tri kapitole prinášajú teoretickú analýzu typológie, súčasťou ktorej je aj kritika výsledkov, o ktorých by mala vypovedať. Štvrtá a piata kapitola prináša aplikovanie typológie osobnosti v praxi. Typológia bola aplikovaná na pracovníkov, u ktorých prevažuje spokojnosť s výkonom práce. Na základe testu MBTI boli respondentom definované ich osobnostné typy. Osobné rozhovory prispeli k hľadaniu súvislosti medzi vykonávaným povolaním a kariérnymi predpokladmi stanovenými typológiou.
Klíčová slova: typ osobnosti; typológia MBTI; predpoklady; kariéra
Název práce: Aplikace testů MBTI ve firemní praxi
Autor(ka) práce: Kromková, Katarína
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Filipová, Alena
Oponenti práce: Zeman, Jiří
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Diplomová práce je zaměřena na aplikaci typologie MBTI u pracujících lidí. Konkrétně tato typologie osobnosti je celosvětově rozšířeným a užívaným nástrojem přiblížení osobnosti člověka z mnoha hledisek, jednou z nich je i profesní zaměření. Cílem této práce je dokázat propojení mezi typologií osobnosti MBTI a volbou povolání. První tři kapitole přinášejí teoretickou analýzu typologie, jejíž součástí je i kritika výsledků, o kterých by měla vypovídat. Čtvrtá a pátá kapitola přináší aplikování typologie osobnosti v praxi. Typologie byla aplikována na pracovníky, u nichž převažuje spokojenost s výkonem práce. Na základě testu MBTI byly respondentům definovány jejich osobnostní typy. Osobní rozhovory přispěly k hledání souvislosti mezi vykonávaným povoláním a kariérními předpoklady stanovenými typologií.
Klíčová slova: typologie MBTI; typ osobnosti; předpoklady; pracovní kariéra
Název práce: Application of MBTI tests in company practice
Autor(ka) práce: Kromková, Katarína
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Filipová, Alena
Oponenti práce: Zeman, Jiří
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
The diploma thesis is focused on application of MBTI typology for working people. Specifically, this personality typology is a widely-used and used tool for bringing people's personalities in many ways, one of which is also a professional focus. The aim of this work is to prove the link between MBTI personality typology and career choice. The first three chapters present a theoretical analysis of typology, including a critique of the results to be denounced. The fourth and fifth chapter introduces the application of personality typology in practice. The typology has been applied to workers who are satisfied with their job performance. Based on the MBTI test, the personality types were defined by respondents. Personal interviews helped to find a link between the profession and the career prerequisites defined by the typology.
Klíčová slova: type of personality; work career; typology MBTI; supposition

Informace o studiu

Studijní program / obor: Mezinárodní ekonomické vztahy/Mezinárodní obchod
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta mezinárodních vztahů
Katedra: Katedra obchodního podnikání a komerčních komunikací

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 21. 5. 2017
Datum podání práce: 27. 4. 2018
Datum obhajoby: 7. 6. 2018
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/62204/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: