Faktory úspěchu v evropském startupovém ekosystému

Název práce: Success Factors in European Startup Ecosystems
Autor(ka) práce: Arslan, Bilgehan
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Pavlíček, Antonín
Oponenti práce: Böhmová, Lucie
Jazyk práce: English
Abstrakt:
The past decade has witnessed a notable upswing in the role of tech startups in the economic activity in Europe. However, this dynamism and growth in startup ecosystems seem to take place at an uneven pace among countries in Europe. While in some countries startup ecosystems can raise billions of dollars to fund business ideas and translate the entrepreneurial dynamism into successful exits; in others this kind of success stories are either rare or does not exist at all. The seeming disparity in the level of sophistication in startup ecosystems requires understanding of the possible mechanisms that work behind. This thesis aims to lay out the factors underlying the success and failure startups by analyzing best practices within the region, and use them as a benchmark to compare and contrast European startup ecosystems.
Klíčová slova: startup accelerators; startup ecosystems; tech startups; venture capital; angel investment; entrepreneurship; innovation
Název práce: Faktory úspěchu v evropském startupovém ekosystému
Autor(ka) práce: Arslan, Bilgehan
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Pavlíček, Antonín
Oponenti práce: Böhmová, Lucie
Jazyk práce: English
Abstrakt:
V uplynulém desetiletí došlo k pozoruhodnému nárůstu významu technologických firem na hospodářské činnosti v Evropě. Tato dynamika a růst počátečních ekosystémů probíhají nerovnoměrně mezi zeměmi v Evropě. Zatímco v některých zemích mohou začínající ekosystémy získat miliardy dolarů na financování podnikatelských nápadů a přetavit podnikatelské nápady na úspěšné prodeje celých firem; v jiných zemích je tento typ úspěchů buď vzácný, nebo vůbec neexistuje. Zdánlivé rozdíly v úrovni sofistikovanosti start-upových ekosystémů vyžadují pochopení možných mechanismů. Cílem diplomové práce je stanovit tyto faktory, které jsou základem úspěšných a neúspěšných firem, analýzou osvědčených postupů v rámci regionu a používat je jako referenční kritérium pro porovnání a kontrast mezi evropskými podnikatelskými ekosystémy.
Klíčová slova: start-up technologie; akcelerátory; start-up ekosystémy

Informace o studiu

Studijní program / obor: Mezinárodní ekonomické vztahy/International Business - Central European Business Realities
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta informatiky a statistiky
Katedra: Katedra systémové analýzy

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 12. 5. 2017
Datum podání práce: 30. 4. 2018
Datum obhajoby: 29. 5. 2018
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/62121/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: