Vnímání žen a mužů v řídících funkcích v ČR

Název práce: Vnímanie žien a mužov v riadiacich funkciách v ČR
Autor(ka) práce: Nosianová, Martina
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Jarošová, Eva
Oponenti práce: Pauknerová, Daniela
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Diplomová práca sa zaoberá problematikou vnímania žien a mužov v riadiacich pozíciách v Českej republike. Jej hlavným cieľom je odhaliť existenciu odlišností vo vnímaní riadiacich pracovníkov v závislosti na ich pohlaví v prostredí ČR. Teoretická časť definuje hlavné teoretické východiská genderovej problematiky, venuje sa pojmom ako genderové role a genderové stereotypy, pričom pozornosť je venovaná predovšetkým ich zasadeniu do manažérskeho prostredia, kde poukazuje na minoritné zastúpenie žien v managemente a skúma jeho príčiny. Ďalej predstavuje dôležité štúdie súvisiace s rozličným vnímaním mužov a žien v riadiacich funkciách, zisťuje jeho dopad a príčiny. Praktická časť je venovaná zberu a analýze dát z dotazníkového šetrenia, ktorého časť bola inšpirovaná experimentom Heidi/Howard Roizen a ktoré slúži na zistenie existencie rozličností vo vnímaní žien a mužov v riadiacich funkciách. V závere práce sú vyhodnotené výsledky realizovaného výskumu a uvedené konkrétne odporúčania pre prekonanie genderových predsudkov v spoločnostiach.
Klíčová slova: gender; genderové stereotypy; genderové role; ženy; management; vnímanie; postoje
Název práce: Vnímání žen a mužů v řídících funkcích v ČR
Autor(ka) práce: Nosianová, Martina
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Jarošová, Eva
Oponenti práce: Pauknerová, Daniela
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Diplomová práce se zabývá problematikou vnímání žen a mužů v řídících pozicích v České republice. Jejím hlavním cílem je odhalit existenci odlišností ve vnímání řídících pracovníků v závislosti na jejich pohlaví v prostředí ČR. Teoretická část definuje hlavní teoretická východiska genderové problematiky, věnuje se pojmem jako genderové role a genderové stereotypy, přičemž pozornost je věnována především jejich zasazení do manažerského prostředí, kde poukazuje na minoritní zastoupení žen v managementu a zkoumá jeho příčiny. Dále představuje důležité studie související s různým vnímáním mužů a žen v řídících funkcích, zjišťuje jeho dopad a příčiny. Praktická část je věnována sběru a analýze dat z dotazníkového šetření, jehož část byla inspirována experimentem Heidi / Howard Roizen a které slouží ke zjištění existence rozličnosti ve vnímání žen a mužů v řídících funkcích. V závěru práce jsou vyhodnoceny výsledky realizovaného výzkumu a uvedeny konkrétní doporučení pro překonání genderových předsudků ve společnostech.
Klíčová slova: genderové role; vnímání; postoje; gender; genderové stereotypy; ženy; management
Název práce: Perception of Women and Men as Managers in Czech Republic
Autor(ka) práce: Nosianová, Martina
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Jarošová, Eva
Oponenti práce: Pauknerová, Daniela
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
The diploma thesis deals with the issue of perception of women and men as managers in Czech Republic. The primary objective is to reveal the existence of differences in perception of managers according to their gender in Czech Republic. The theoretical part defines the main theoretical background issues, deals with concept of gender roles and gender stereotypes. Attention is focused on their placement in the management environment, where it refers to the minor representation of women in management and examines its causes. It also presents important studies related to the different perception of men and women as managers, as well as its impact and causes. The practical part is devoted to the collection and analysis of data from questionnaire survey, which was inspired by the Heidi/Howard Roizen experiment and is used to reveal the existence of variations in the perception as managers. The final passage evaluates results of conducted research and defines recommendation for overcoming gender bias in organizations.
Klíčová slova: gender; gender roles; gender stereotypes; women; management; perception; attitudes

Informace o studiu

Studijní program / obor: Ekonomika a management/Management
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta podnikohospodářská
Katedra: Katedra manažerské psychologie a sociologie

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 30. 5. 2017
Datum podání práce: 4. 5. 2018
Datum obhajoby: 31. 5. 2018
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/62284/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: