Bitcoin jako forma digiálních peněz

Název práce: Bitcoin ako forma digitálnych peňazí
Autor(ka) práce: Sosa, Patrik
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Revenda, Zbyněk
Oponenti práce: Metrah, Samy
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Hlavnou úlohou tejto diplomovej práce je previesť čitateľa problematikou novodobého fenoménu kryptomien s hlavným zameraním na bitcoin. Vzhľadom na to, že je svet kryptomien relatívne mladý, stále nie je úplne jasne toto aktívum zadefinované. Na to nadväzuje praktická čast, ktorá odpovedá na otázku, či je možné bitcoin považovať za digitálnu menu. Pomocou základných štatistických a investičných ukazovateľov je porovnávaný cenový vývoj bitcoinu s kurzovým vývojom piatich menových párov. Jedná sa hlavne o svetovo obchodovateľné meny. Hlavným prínosom práce je teda poskytnutie uceleného pohľadu na fungovanie systému Bitcoin a overenie, či sú jeho jednotky platobným prostriedkom alebo investičným aktívom.
Klíčová slova: Bitcoin; Korelačný koeficient; Sharpeov pomer
Název práce: Bitcoin jako forma digiálních peněz
Autor(ka) práce: Sosa, Patrik
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Revenda, Zbyněk
Oponenti práce: Metrah, Samy
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Hlavním úkolem této diplomové práce je provést čtenáře problematikou novodobého fenoménu kryptoměn s hlavním zaměřením na bitcoin. Jelikož je svět kryptoměn relativně mladý, pořád není jasně toto aktivum nadefinováno. Na to navazuje praktická část, která zodpovídá otázku, jestli je možné bitcoin považovat za digitální měnu. Pomocí základních statistických a investičních ukazatelů je porovnáván cenový vývoj bitcoinu s kurzovým vývojem pěti měnových páru. Jedná se zejména o světově obchodované měny. Hlavním přínosem práce je tedy poskytnutí uceleného pohledu na fungování systému Bitcoin a ověření, jestli jsou jeho jednotky platebním prostředkem anebo investičním aktivem.
Klíčová slova: Korelační koeficient; Sharpeův poměr; Bitcoin
Název práce: Bitcoin as a form of digital currency
Autor(ka) práce: Sosa, Patrik
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Revenda, Zbyněk
Oponenti práce: Metrah, Samy
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
The main goal of this master thesis is to guide the reader through a new cryptocurrency phenomenon, especially the one named bitcoin. Although, the cryptocurrency world is relatively young, it still has not been firmly defined what this asset represents. Because of that, the practical part of this thesis is strongly tied to answering a question if bitcoin might be considered as digital currency. With the use of basic statistical and investing indexes bitcoin price series are compared to series of five globally used exchange rates. The main benefit of this thesis is therefore the provision of comprehensive view on Bitcoin system, as well as confirmation whether bitcoin is a new revolutionary means of payment or rather an investment.
Klíčová slova: Correlation coefficient; Bitcoin; Sharpe ratio

Informace o studiu

Studijní program / obor: Finance a účetnictví/Bankovnictví a pojišťovnictví
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta financí a účetnictví
Katedra: Katedra měnové teorie a politiky

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 25. 10. 2017
Datum podání práce: 10. 5. 2018
Datum obhajoby: 19. 6. 2018
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/63661/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: