Zdroje psychické zátěže na pracovišti

Název práce: Zdroje psychickej záťaže na pracovisku
Autor(ka) práce: Maruščáková, Diana
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Králová, Tereza
Oponenti práce: Pauknerová, Daniela
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Stres je neoddeliteľnou súčasťou dnešného hektického sveta. Stretáva sa s ním každý jeden pracujúci človek, niekto si s ním však dokáže poradiť ľahšie a niekto zase horšie. V teoretickej časti sa snažím vysvetliť prepojenie stresu a psychickej záťaže. Ďalej sa venujem bližšie samotnému stresu, stresorom, následkom dlhého pôsobenia stresu, ale aj jeho riadeniu a metódam, ktoré by mohli človekovi pomôcť. V ďalšej časti bližšie rozoberám psychickú záťaž na pracovisku, jej zdroje a venujem sa i syndrómu vyhorenia. Praktická časť je založená na skúmaní stresu a psychickej záťaže na konkrétnom pracovisku. Na základe dotazníkov a následne prevádzaných rozhovorov so štyrmi vybranými respondentmi sa snažím bližšie preskúmať celkovú problematiku stresu a zistiť pôsobiace stresory na danom pracovisku.K celkovej analýze pripájam následne základný prehľad informácii pre prípadneho uchádzača o toto zamestnanie, spoločne s vlastným komentárom a odporúčaniami, ktoré by mohli podľa mňa pomôcť k eliminácii stresu na pracovisku.
Klíčová slova: psychická záťaž; stres; stresory
Název práce: Zdroje psychické zátěže na pracovišti
Autor(ka) práce: Maruščáková, Diana
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Králová, Tereza
Oponenti práce: Pauknerová, Daniela
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Stres je neoddělitelnou součástí dnešního hektického světa. Setkává se s ním každý pracující člověk, někdo si s ním ale dokáže poradit lépe a někdo zase hůře. V teoretické části se snažím vysvětlit propojení stresu a psychické zátěže. Dále se věnuji blíže samotnému stresu, stresorům, následkům dlouhého působení stresu, ale i jeho řízení a metodám, které by mohly člověku pomoct. V další části blíže rozebírám psychickou zátěž na pracovišti, její zdroje a věnuji se i syndromu vyhoření. Praktická část je založená na skoumání stresu a psychické zátěže na konkrétním pracovišti. Na základě dotazníků a následných předváděných rozhovorů se čtyřmi vybranými respondenty se snažím blíže prozkoumat celkovou problematiku stresu a zjistit působící stresory na daném pracovišti. K celkové analýze následně připojuji základní přehled informací pro případného uchazeče o toto zaměstnání, společně s vlastním komentářem a doporučeními, které by podle mě mohly pomoct k eliminaci stresu na pracovišti.
Klíčová slova: stres; stresory; psychická zátěž
Název práce: Sources of psychological burden in the work
Autor(ka) práce: Maruščáková, Diana
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Králová, Tereza
Oponenti práce: Pauknerová, Daniela
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Stress is an inseparable part of our hectic life nowadays. Each working person meets with stress on a daily baisis but some people manage to cope with it easier and some harder. I try to explain connection between stress and psychological burden in a theoretical part of my thesis. I also explain in details meaning of stress, stressors, consequences of its long term impact but also its management and methods that could help people. I describe psychological burden in a work environment, its sources and also burn-out syndrome in the following part of my thesis. The practical part of my thesis is based on study of stress and psychological burden in particular workplace. Based on questionnaires and the following interviews with four selected respondents, I try to find out effective stressors in the particular workplace. The purpose of this is to inform the candidates about the particular employment. I add my own comments and recommendations to general analysis that could help to eliminate stress in the workplace.
Klíčová slova: stressors; psychological burden; stress

Informace o studiu

Studijní program / obor: Ekonomika a management/Podniková ekonomika a management
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta podnikohospodářská
Katedra: Katedra manažerské psychologie a sociologie

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 6. 11. 2017
Datum podání práce: 13. 5. 2018
Datum obhajoby: 1. 6. 2018
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/63770/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: