Výzkum produktů Pivnice Radošina za pomoci conjoint analýzy

Název práce: Výskum produktov Pivnice Radošina za pomoci conjoint analýzy
Autor(ka) práce: Sihlovec, Dominik
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Horová, Olga
Oponenti práce: Černá, Jitka
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Cieľom bakalárskej práce bolo zistiť, ktoré zo skúmaných atribútov produktov bieleho a červeného vína a ich levelov zavážia u spotrebiteľa najviac, ak si má vybrať medzi ich rôznymi kombináciami, aký úžitok mu jednotlivé kombinácie atribútov prinesú, a v neposlednom rade aplikovať výsledok analýzy na konkrétne produkty nachádzajúce sa na trhu. Využitou metódou zberu a analýzy dát bola tradičná conjoint analýza za použitia úplného faktorického dizajnu, kde respondenti k dispozícii dostali profily 16 rozličných kombinácii atribútov, a hodnotili každý profil podľa svojich preferencií. Analýza za použitia lineárneho regresného modelu zistila, že najviac u spotrebiteľa zavážil atribút ceny, následne to boli atribúty uzáveru fľaše a ocenenia vína, cukornatosť balansovala na hranici významnosti. Demografické faktory veku a pohlavia sa prejavili ako vysoko nevýznamné. Najvyšší úžitok spotrebiteľom priniesol profil suchého až polosuchého vína uzavretého korkovým štupľom ocenené medailou, spadajúceho do nižšej cenovej kategórie 3 – 5,- EUR (80 – 130,- Kč).
Klíčová slova: Marketingový výskum; Víno; Úplný faktoriálny dizajn; Viacnásobná lineárna regresia; Úžitok; Conjoint analýza
Název práce: Výzkum produktů Pivnice Radošina za pomoci conjoint analýzy
Autor(ka) práce: Sihlovec, Dominik
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Horová, Olga
Oponenti práce: Černá, Jitka
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Cílem bakalářské práce bylo zjistit, kterým ze skoumaných atributů produktů bílého a červeného vína a jejich levelů přirazuje spotřebitel nejvyšší váhu v rámci rozhodování o koupě, když musí porovnávat různé kombinace těchto parametrů, jaký užitek mu jednotlivé kombinace atributů přinesou, a v neposlední řadě práce aplikovala výsledky analýzy na konkrétní produkty portfolia Pivnice Radošina. Využitou metodou zběru a analýzy dat byla tradičná conjoint analýza za použití úplného faktoriálního dizajnu, při kterém respondenti hodnotili každý profil analýzy dle svých preferencí. Analýza využitím lineárního regresního modelu zjistila, že nejpodstatnejším atributem byla cena výrobku, dále to byly atributy uzávěru láhve a ocenění vína, cukernatost balansovala na hranici významnosti. Demografické faktory věku a pohlaví se projevili jako vysoko nevýznamné. Nejvyšší užitek spotřebitelům přinesl profil suchého až polosuchého vína uzavřeného korkem oceněném medailí, spadajícího do nižší cenové kategorie 80 - 130,- Kč.
Klíčová slova: Conjoint analýza; Marketingový výzkum; Mnohonásobná lineární regrese; Víno; Úplný faktoriální dizajn; Užitek
Název práce: Pivnica Radosina's product research using conjoint analysis
Autor(ka) práce: Sihlovec, Dominik
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Horová, Olga
Oponenti práce: Černá, Jitka
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
The purpose of the bachelor’s thesis was to clarify which of the researched products’ attributes are the most significant in influencing the consumer’s choice at the wine market, if the products have different combinations of supposed attributes. Secondary goals were to estimate the utility values of the attributes, and finally to compare the profiles' utility values with the current product portfolio of Pivnica Radosina. The method used to analyse the data from the questionnaires was a traditional full-factorial conjoint analysis, where respondents rated 16 different profiles of wine products according to their preferences and values. The analysis reported that by far the most significant attribute was the price of the wine, the closure and the award were less important, the sugar content fell short of relevance. Demographic factors such as age and sexuality were also insignificant factors. The profile with the highest utility value was an awarded dry wine with a cork closure just under CZK 130,-.
Klíčová slova: Conjoint analysis; Multiple linear regression; Full factorial design; Utility; Marketing research; Wine

Informace o studiu

Studijní program / obor: Ekonomika a management/Podniková ekonomika a management
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta podnikohospodářská
Katedra: Katedra marketingu

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 2. 11. 2017
Datum podání práce: 14. 5. 2018
Datum obhajoby: 30. 5. 2018
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/63747/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: