Mužská a ženská identita v současné společnosti

Název práce: Mužská a ženská identita v súčasnej spoločnosti
Autor(ka) práce: Žinčáková, Daniela
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Hubinková, Zuzana
Oponenti práce: Čada, Karel
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Identita súčasných mužov a žien je ovplyvnená vývojom celej spoločnosti a zmenami, ku ktorým dochádza prostredníctvom vplyvu rôznych faktorov. V teoretickej časti sú charakterizované základné pojmy, ktoré slúžia k lepšiemu pochopeniu problematiky, zmeny a trendy v súčasnej spoločnosti sú demonštrované prostredníctvom štatistických údajov zachytávajúcich gendrovú situáciu v kľúčových tematických oblastiach. V rámci výskumu boli realizované hĺbkové rozhovory so starostkami obcí v Slovenskej republike, ktorých vyhodnotenie prebiehalo s využitím obsahovej analýzy. Cieľom tejto práce je identifikovať prejavy identity žien vo funkcii starostky obce. V závere práce sú popísané najdôležitejšie zistenia z rešerše literatúry a výsledky realizovaného výskumu.
Klíčová slova: identita; gender; verejná správa; starosta
Název práce: Mužská a ženská identita v současné společnosti
Autor(ka) práce: Žinčáková, Daniela
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Hubinková, Zuzana
Oponenti práce: Čada, Karel
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Identita současných mužů a žen je ovlivněna vývojem celé společnosti a změnami, ke kterým dochází prostřednictvím vlivu různých faktorů. V teoretické části jsou charakterizované základní pojmy, které slouží k lepšímu pochopení problematiky, změny a trendy v současné společnosti jsou demonstrované prostřednictvím statistických údajů zachytávajících gendrovou situaci v klíčových tematických oblastech. V rámci výzkumu byli realizované hloubkové rozhovory se starostkami obcí v Slovenské republice, kterých vyhodnocení probíhalo za využité obsahové analýzy. Cílem této práce je identifikace projevů identity žen ve funkci starostky obce. V závěru práce jsou popsány nejdůležitější zjištění z rešerše literatury a výsledky realizovaného výzkumu.
Klíčová slova: identita; gender; veřejná správa; starosta
Název práce: Male and female identity in today's society
Autor(ka) práce: Žinčáková, Daniela
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Hubinková, Zuzana
Oponenti práce: Čada, Karel
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
The identity of today's men and women is influenced by the development of society as a whole and by changes that occur due to the effect of various factors. The theoretical part describes the basic concepts that serve to better understand the whole issue. The changes and trends in the present society are demonstrated through statistical data capturing the gender situation in key thematic areas. In-depth interviews with mayors of municipalities in the Slovak Republic were carried out as a part of the research and later were evaluated using content analysis. The aim of this thesis is to identify the manifestation of women's identity as a mayor of a municipality. Finally, the most important findings from the literature search and the results of the research carried out are described at the end of the thesis.
Klíčová slova: mayor; identity; gender; public administration

Informace o studiu

Studijní program / obor: Ekonomika a management/Management
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta podnikohospodářská
Katedra: Katedra manažerské psychologie a sociologie

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 2. 10. 2017
Datum podání práce: 14. 5. 2018
Datum obhajoby: 31. 5. 2018
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/63284/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: