Fiskální politika Slovenské republiky za období 2007-2015

Název práce: Fiškálna politika Slovenskej republiky za obdobie 2007-2015
Autor(ka) práce: Kačmár, Jakub
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Soukup, Jindřich
Oponenti práce: Šumpíková, Markéta
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Cieľom tejto bakalárskej práce je popísať fiškálnu politiku Slovenskej republiky za obdobie 2007 až 2015. V úvode práce je uvedený motív pre výber témy, ciele a spôsoby dosiahnutia cieľov, prehľad štruktúry práce a rešerš použitej literatúry. V prvej kapitole práce sú vymedzené teoretické základy problematiky fiškálnej politiky a štátneho rozpočtu. Analytická časť sa podrobnejšie zaoberá príjmovou a výdajovou stranou štátneho rozpočtu, sleduje faktory, ktoré pôsobili na fiškálnu politiku a na zostavenie štátneho rozpočtu a následne pomocou fiškálneho impulzu hodnotí odhadovaný vplyv fiškálnej politiky štátu na HDP. V záverečných kapitolách analytickej časti práca objasňuje, ktoré faktory najviac ovplyvnili schodok a dlh verejnej správy. Záver práce sumarizuje výstupy z analytickej časti práce a hodnotí, či sa naplnil cieľ práce definovaný v úvode. Hlavným prínosom práce je komplexný pohľad na fiškálnu politiku Slovenska, najdôležitejšie časti jeho štátneho rozpočtu a na faktory vzniku deficitu i dlhu verejnej správy.
Klíčová slova: Fiškálna politika; štátny rozpočet; fiškálny impulz; deficit verejnej správy; dlh verejnej správy
Název práce: Fiskální politika Slovenské republiky za období 2007-2015
Autor(ka) práce: Kačmár, Jakub
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Soukup, Jindřich
Oponenti práce: Šumpíková, Markéta
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Cílem této práce je popsat fiskální politiku České republiky za období 2007 až 2015. V úvodu práce je uveden motiv pro výběr tématu, cíle a způsoby dosažení cílů, přehled struktury práce a rešerši použité literatury. V první kapitole práce jsou vymezeny teoretické základy problematiky fiskální politiky a státního rozpočtu. Analytická část se podrobněji zabývá příjmovou a výdajovou stranou státního rozpočtu, sleduje faktory, které působily na fiskální politiku a na sestavení státního rozpočtu a následně pomocí fiskálního impulsu hodnotí odhadovaný vliv fiskální politiky státu na HDP. V závěrečných kapitolách analytické části práce objasňuje, které faktory nejvíce ovlivnily schodek a dluh veřejné správy. Závěr práce shrnuje výstupy z analytické části práce a hodnotí, zda se naplnil cíl práce definovaný v úvodu. Hlavním přínosem práce je komplexní pohled na fiskální politiku Slovenska, nejdůležitější části jeho státního rozpočtu a na faktory vzniku veřejného deficitu i dluhu.
Klíčová slova: Fiskálni politika; veřejný dluh; deficit veřejný správy; fiskálni impuls; státni rozpočet
Název práce: Fiscal policy of the Slovak republic between the years 2007 and 2015
Autor(ka) práce: Kačmár, Jakub
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Soukup, Jindřich
Oponenti práce: Šumpíková, Markéta
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
The aim of this bachelor thesis is to describe the fiscal policy of the Slovak Republic between the years 2007 and 2015. The introduction of the thesis is focused on my motivation for choosing the topic, objectives and ways of achieving goals, overview of the structure of work and literature search. The first chapter of the theoretical part of the thesis defines the theoretical foundations of the fiscal policy and the state budget. The analytical section deals with the revenue and expenditure side of the state budget, monitors the factors that have influenced the fiscal policy and the state budget, and then evaluates the estimated impact of fiscal policy on GDP by fiscal impulse. In the final chapters of the analytical section, the work explains which factors most affected the deficit and debt of public administration. The conclusion of the thesis summarizes the outputs from the analytical part of the thesis and evaluates whether the aim of the work defined in the introduction was fulfilled. The main contribution of the work is a comprehensive view of Slovakia's fiscal policy, the most important parts of its state budget, and the main factors that caused the general government deficit and debt.
Klíčová slova: state budget; fiscal impulse; general government deficit; general government debt; Fiscal policy

Informace o studiu

Studijní program / obor: Ekonomika a management/Podniková ekonomika a management
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta podnikohospodářská
Katedra: Katedra mikroekonomie

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 9. 10. 2017
Datum podání práce: 14. 5. 2018
Datum obhajoby: 19. 6. 2018
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/63401/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: