Analýza projektového řízení jako zdroj zkvalitnění metodického řízení projektů ve společnosti DHL

Název práce: Analýza projektového riadenia ako zdroj skvalitnenia metodického riadenia projektov v spoločnosti DHL
Autor(ka) práce: Pappová, Danica
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Hrůzová, Helena
Oponenti práce: Strýček, Jakub
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Hlavným cieľom práce je analyzovanie aktuálneho prístupu projektových manažérov v DHL IT Services k riadeniu projektov a zistenie súvislostí medzi využívaním projektových metodológii a úspešnosťou projektov. Práca sa opiera o primárne dáta zo záverečných správ a správ o vývoji a stave vybraných projektov a je doplnená dotazníkovým šetrením medzi projektovými manažérmi DHL IT Services. Do analýzy bolo zapojených 19 projektových manažérov, ktorí riadili 30 skúmaných projektov. V rámci vlastného výskumu bola zisťovaná úspešnosť dokončenia projektov, ich priebeh a využívanie projektových metodológii. Vybraná vzorka projektov má štatistickú vypovedajúcu schopnosť. V práci je použitá deskriptívna štatistika, regresná analýza a analýza rozptylu pre testovanie hypotéz. Na vlastný výskum a testovanie hypotéz bol použitý štatistický software Jamovi. Z výsledkov výskumu vyplýva, že projektoví manažéri v DHL IT Services v oddelení Infraštruktúrnych Projektov vo veľkej miere nevyužívajú projektové metodológie na riadenie svojich projektov. Výskum tiež ukázal, že využívanie projektovej metodológie má pozitívny vplyv na doručenie projektu v stanovenom rozsahu, nie však na jeho úspešné dokončenie v plánovanom čase a rozpočte. Zároveň bolo potvrdené, že úspešnosť projektov nezávisí na ich kvalite a rizikovosti počas ich priebehu. Nebola zistená rozdielna úspešnosť dokončenia projektov rôznych typov. Druhým cieľom práce bol návrh zjednodušenej projektovej metodológie vhodnej na riadenie rôznych typov projektov v DHL IT Services v oddelení Infraštruktúrnych Projektov. Základom metodológie bola metodológie PRINCE2, doplnená o prvky PMBOK a Agile metodológii, pričom pre rozdielne typy projektov boli navrhnuté iné používané prvky.
Klíčová slova: úspešnosť projektov; projektová metodológia; riadenie projektov
Název práce: Analýza projektového řízení jako zdroj zkvalitnění metodického řízení projektů ve společnosti DHL
Autor(ka) práce: Pappová, Danica
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Hrůzová, Helena
Oponenti práce: Strýček, Jakub
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Hlavním cílem práce je analyzování aktuálního přístupu projektových manažerů v DHL IT Services k řízení projektů a zjištění souvislostí mezi využíváním projektových metodologii a úspěšností projektů. Práce se opírá primárně o data ze závěrečných zpráv a zpráv o vývoji a stavu vybraných projektů a je doplněna dotazníkovým šetřením mezi projektovými manažery DHL IT Services. Do analýzy bylo zapojeno 19 projektových manažerů, kteří řídili 30 zkoumaných projektů. V rámci vlastního výzkumu byla zjišťována úspěšnost dokončení projektů, jejich průběh a využívání projektových metodologii. Vybraný vzorek projektů má statistickou vypovídací schopnost. V práci je použita deskriptivní statistika, regresní analýza a analýza rozptylu pro testování hypotéz. Na vlastní výzkum a testování hypotéz byl použit statistický software Jamovi. Z výsledků výzkumu vyplývá, že projektoví manažeři v DHL IT Services v oddělení Infrastrukturních Projektů ve velké míře nevyužívají projektové metodologie pro řízení svých projektů. Výzkum také ukázal, že využívání projektové metodologie má pozitivní vliv na doručení projektu ve stanoveném rozsahu, nikoli však na jeho úspěšné dokončení v plánovaném čase a rozpočtu. Zároveň bylo potvrzeno, že úspěšnost projektů nezávisí na jejich kvalitě a rizikovosti během jejich průběhu. Nebyla zjištěna rozdílná úspěšnost dokončení projektů různých typů. Druhým cílem práce byl návrh zjednodušené projektové metodologie vhodné pro řízení různých typů projektů v DHL IT Services v oddělení Infrastrukturních projektů. Základem metodologie byla metodologie PRINCE2, doplněná o prvky PMBOK a Agile metodologii, přičemž pro rozdílné typy projektů byly navrženy jiné používané prvky.
Klíčová slova: projektová metodologie; úspěšnost projektů; řízení projektů
Název práce: Project management analysis as a source of improvement in methodological project management in DHL
Autor(ka) práce: Pappová, Danica
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Hrůzová, Helena
Oponenti práce: Strýček, Jakub
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
The main objective of the thesis is to analyze the current approach of project managers in DHL IT Services to project management and to find out the relation between the use of project methodologies and success of project delivery. The thesis is based on primary data from the closure reports and project status reports of selected projects and is complemented by a survey among project managers in DHL IT Services. There were 30 projects included in the analysis, managed by 19 project managers involved in the survey. Own research looked at the success of identified projects at their closure, during its progress and also the use of project methodologies. The selected sample of projects has statistical information ability. The thesis uses descriptive statistics, regression analysis and analysis of variance for testing of hypothesis. The statistical software Jamovi was used for own research and testing of hypothesis. Research results show that Project Managers in DHL IT Services in the Infrastructure Projects department do not widely use Project Methodologies to manage their projects. Research has also shown that the use of project methodologies has a positive impact on the delivery of given project scope, but not on successful completion within the forecasted time and budget. At the same time, it was confirmed that the success of projects is not dependent on their quality and risk during their course. There was no difference in the success of delivery for projects of different types. The second objective of the thesis was the creation of a simplified project methodology suitable for managing various types of projects in DHL IT Services, within the Infrastructure Projects Department. The methodology was based on the PRINCE2 methodology, complemented by components from the PMBOK and Agile methodology. The methodology was designed with different elements being used for different types of projects.
Klíčová slova: project management; project methodology; project success

Informace o studiu

Studijní program / obor: Ekonomika a management/Management
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta podnikohospodářská
Katedra: Katedra managementu

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 1. 3. 2017
Datum podání práce: 14. 5. 2018
Datum obhajoby: 12. 6. 2018
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/61117/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: