Nezávislost centrální banky

Název práce: Nezávislosť centrálnej banky
Autor(ka) práce: Titková, Denisa
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Vejmělek, Jan
Oponenti práce: Šíma, Ondřej
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Predmetom tejto bakalárskej práce je problematika nezávislosti centrálnych bánk a hlavným cieľom je jej komparácia v Európskej únii a vo Východnej Európe, na základe vybraných centrálnych bánk. Cieľom prvej časti je priblížiť jednotlivé druhy nezávislosti podľa rôznych delení a spôsoby ich merania. Druhá časť je venovaná kľúčovým faktorom- zodpovednosti, transparentnosti a kredibilite, ktoré na nezávislosť priamo alebo nepriamo pôsobia a sú nevyhnutné pre pochopenie samotnej nezávislosti. Praktická časť spočíva v komparácii dvoch vybraných centrálnych bánk- Európskej a Ukrajinskej. V prvej časti sú porovnané ciele, úlohy a nástroje menovej politiky centrálnych bánk. V druhej je meraná ekonomická a politická nezávislosť pomocou GMT indexu.
Klíčová slova: ECB; NBU; Centrálna banka; Nezávislosť centrálnej banky; Národná banka Ukrajiny; Európska centrálna banka
Název práce: Central bank independence
Autor(ka) práce: Titková, Denisa
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Vejmělek, Jan
Oponenti práce: Šíma, Ondřej
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
The aim of this bachelor thesis is the issue of central bank independence and the main objective is its comparison in the European union and Eastern Europe, based on selected central banks. The aim of the first part is to explain the different types of independence and ways of measuring them. The second part includes explanation of key factors- responsibility, transparency and credibility, that act directly or indirectly on independence and are necessary for understanding of independence itself. The practical part consist of the comparison of two selected central banks- European and Ukrainian. The first part compares goals, tasks and monetary policy instruments of central banks. In the second part, economical and political independence is measured using the GMT index.
Klíčová slova: Central bank; Central bank independence; European central bank; ECB; National bank of Ukraine; NBU
Název práce: Nezávislost centrální banky
Autor(ka) práce: Titková, Denisa
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Vejmělek, Jan
Oponenti práce: Šíma, Ondřej
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Předmětem této bakalářské práce je problematika nezávislosti centrálních bank a hlavním cílem je její komparace v Evropské unii a ve východní Evropě, na základě vybraných centrálních bank. Cílem první části je přiblížit jednotlivé druhy nezávislosti podle různých dělení a způsoby jejich měření. Druhá část je věnována klíčovým faktorům- odpovědnosti, transparentnosti a kredibilitě, které na nezávislost přímo nebo nepřímo působí a jsou nezbytné pro pochopení samotné nezávislosti. Praktická část spočívá v komparaci dvou vybraných centrálních bank- Evropské a Ukrajinské. V první části jsou porovnány cíle, úlohy a nástroje měnové politiky centrálních bank. Ve druhé je měřena ekonomická a politická nezávislost pomocí GMT indexu.
Klíčová slova: Nezávislost centrální banky; ECB; Evropská centrální banka; Národní banka Ukrajiny; NBU; Centrální banka

Informace o studiu

Studijní program / obor: Finance a účetnictví/Finance
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta financí a účetnictví
Katedra: Katedra měnové teorie a politiky

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 15. 3. 2018
Datum podání práce: 25. 5. 2018
Datum obhajoby: 18. 6. 2018
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/65429/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: