Dopad politiky SNB na devízový kurz

Název práce: Dopad politiky SNB na devízový kurz
Autor(ka) práce: Omastová, Mária
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Stádník, Bohumil
Oponenti práce: Diviš, Martin
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Táto diplomová práca sa zaoberá analýzou dopadu menovej politiky SNB na devízový kurz. Cieľom tejto práce bolo analyzovať vzťah devízového kurzu CHF/EUR i CHF/USD a príslušného trojmesačného prípadne šesťmesačného úrokového diferenciálu na základe koncepcie nekrytej úrokovej parity v podmienkach Švajčiarska v období rokov 2000 až 2016, ktoré v priebehu nesúvislých šiestich rokov analyzovaného obdobia intervenovalo na devízovom trhu. Praktická časť práce má výhradne empirický charakter a je založená na ekonometrickom modelovaní mesačných časových radov. Ako vhodné metódy boli zvolené grafická, regresná, vektorová autoregresná analýza, a nakoniec kointegračná analýza. Kauzálne vzťahy boli skúmané v duchu Grangerovej kauzality. Dospeli sme k záveru, že nekrytá úroková parita, respektíve v dlhom období medzinárodný Fisherov efekt, nebola preukázaná. Naopak, naše výsledky svedčia o „zrkadlovom“ zobrazení úrokovej parity, a teda záporný úrokový diferenciál má byť sprevádzaný depreciáciou franku voči euru.
Klíčová slova: SNB; inflačné cielenie; úroková miera; nekrytá úroková parita; devízový kurz
Název práce: Dopad politiky SNB na devízový kurz
Autor(ka) práce: Omastová, Mária
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Stádník, Bohumil
Oponenti práce: Diviš, Martin
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Tato diplomová práce se zabývá analýzou dopadu měnové politiky SNB na devizový kurz. Cílem práce bylo analyzovat vztah devizového kurzu CHF/EUR i CHF/USD a příslušného tříměsíčního respektive šestiměsíčního úrokového diferenciálu na základě koncepce nekryté úrokové parity v podmínkách Švýcarska v letech 2000 až 2016, které v průběhu nesouvislých šesti let analyzovaného období intervenovalo na devizovém trhu. Praktická část práce má výhradně empirický charakter a je založena na ekonometrickém modelování měsíčních časových řad. Jako vhodné metody byly zvoleny grafická, regresní, vektorová autoregresní analýza, a nakonec kointegrační analýza. Kauzální vztahy byly zkoumány v duchu Grangerové kauzality. Dospěli jsme k závěru, že nekrytá úroková parita, respektive v dlouhém období mezinárodní Fisherův efekt, nebyla jednoznačně prokázána. Naopak, naše výsledky svědčí o „zrcadlovém" zobrazení úrokové parity, a tedy záporný úrokový diferenciál má být doprovázen oslabením franku vůči euru.
Klíčová slova: SNB; cílování inflace; devizový kurz; úroková míra; nekrytá úroková parita
Název práce: The Impact of SNB's Monetary Policy on Foreign Exchange rate
Autor(ka) práce: Omastová, Mária
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Stádník, Bohumil
Oponenti práce: Diviš, Martin
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
This diploma thesis deals with the analysis of the impact of SNB monetary policy on the exchange rate. The aim of this thesis was to analyze the relationship between the exchange rate CHF/EUR and CHF/USD and the relevant three-month or six-month interest rate differential on the basis of the concept of uncovered interest rate parity in Switzerland in the years 2000 to 2016. The practical part of the thesis is exclusively empirical and is based on econometric modeling of monthly time series. Graphical, linear regression, vector autoregressive analysis, and eventually cointegration analysis were selected as suitable methods. Causal relationships have been investigated by Granger's Causality. We have come to the conclusion that uncovered interest rate parity or International Fisher Effect has not been established. On the contrary, our results proved a “mirror” behaviour of the interest rate parity and therefore the negative interest rate differential should be accompanied by a depreciating franc against the euro.
Klíčová slova: SNB; inflation targeting; foreign exchange rate; uncovered interest rate parity; interest rate

Informace o studiu

Studijní program / obor: Finance a účetnictví/Finance
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta financí a účetnictví
Katedra: Katedra bankovnictví a pojišťovnictví

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 10. 3. 2017
Datum podání práce: 28. 5. 2018
Datum obhajoby: 14. 6. 2018
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/61342/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: