Optimalizace stravy pro vegetariány a vegany

Název práce: Optimalizace stravy pro vegetariány a vegany
Autor(ka) práce: Maláková, Anežka
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Skočdopolová, Veronika
Oponenti práce: Kuncová, Martina
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Tato bakalářská práce se zabývá nutričním problémem, konkrétně jeho aplikací v praxi. Je rozdělena na 2 části, teoretickou a praktickou. V teoretické části definuji pojmy jako operační výzkum, lineární programování, nutriční problém, veganská a vegetariánská strava. Cílem praktické části bude vytvořit vhodné jídelníčky pro vegetariány a vegany nejprve na jeden den, následně na dny tři. Budou sestaveny pro dvě osoby, muže a ženu, jejichž požadavky na stravu budou odlišné. Celkem tedy vznikne 8 různých výživových plánů, které mezi sebou porovnám. Budu se snažit dodržet jak omezující podmínky na výživové hodnoty, tak minimalizovat cenu. Optimální řešení najdu pomocí modelovacího systému Lingo. Data vytvořím v programu MS Excel.
Klíčová slova: vegetariánská a veganská strava; Lingo; nutriční problém
Název práce: Optimization of vegetarian and vegan diet
Autor(ka) práce: Maláková, Anežka
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Skočdopolová, Veronika
Oponenti práce: Kuncová, Martina
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
This bachelor thesis deals with the nutritional problem, namely its application in practice. It is divided into two parts, theoretical and practical. In the theoretical part I define concepts such as operative research, linear programming, nutritional problem, vegan and vegetarian diet. The aim of the practical part is to create appropriate menus for vegetarians and vegans first for one day, then for days three. They will be compiled for two people, men and women, whose dietary requirements will be different. In total, eight different nutritional plans will be created to compare each other. I will try to keep both the limiting conditions to nutritional values and minimize the price. I will find the optimal solution using the Lingo modeling system. I create the data in MS Excel.
Klíčová slova: Lingo; vegetarian and vegan diet; nutritional problem

Informace o studiu

Studijní program / obor: Kvantitativní metody v ekonomice/Matematické metody v ekonomii
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta informatiky a statistiky
Katedra: Katedra ekonometrie

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 2. 3. 2017
Datum podání práce: 24. 5. 2018
Datum obhajoby: 20. 6. 2018
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/61147/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: