Ochrana osobnosti, právo nebo povinnost?

Název práce: Ochrana osobnosti, právo nebo povinnost?
Autor(ka) práce: Sukdoláková, Lucie
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Hejda, Jan
Oponenti práce: Syrovátka, Oldřich
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Bakalářská práce se zabývá právem na ochranu osobnosti. Cílem práce je analýza práva na ochranu osobnosti v souboru dílčích osobnostních práv souvisejících s osobní svobodou, tělesnou integritou, soukromím, rodinným životem, ctí, důstojností a vážností, a vymezení právních postupů, které mohou být realizovány při jejich ochraně, a to jak z pohledu soukromého, tak i veřejného práva. V teoretické části je čtenář seznámen s charakteristikou osobnostních práv, dílčími osobnostními statky těchto práv, oprávněnými zásahy do práv na ochranu osobnosti a obranou, kterou poskytuje právní řád před neoprávněnými zásahy do osobnostních práv. V praktické části je proveden výzkum, pro který byla užita metoda dotazníkového šetření, ze kterého vyplývá, nakolik si lidé svá osobnostní práva chrání, nakolik dochází k neoprávněným zásahům do těchto práv na sociálních sítích a jak se proti těmto zásahům poškození brání. Závěrem této práce je přehled postupů a doporučení, jak se bránit proti neoprávněným zásahům do osobnostních práv.
Klíčová slova: ochrana osobnosti; právo; povinnost; neoprávněný zásah do osobnostních práv; poškozený; škůdce
Název práce: Protection of personality, right or obligation?
Autor(ka) práce: Sukdoláková, Lucie
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Hejda, Jan
Oponenti práce: Syrovátka, Oldřich
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
The bachelor thesis deals with the right to protection of personality. The aim of the thesis is to analyze the rights to protection of personality in a set of partial personality rights related to personal freedom, physical integrity, privacy, family life, honor, dignity and seriousness and to define legal procedures that can be realized for their protection in civil and public law. In the theoretical part, the reader is acquainted with the characteristics of personality rights, individual personality rights, legitimate interferences with the rights to protection of personality and defense provided by the legal order against unauthorized interferences with personality rights. In the practical part, research was carried out for which the questionnaire survey method was used. This implies how much people protect their personality rights, how much unauthorized interferences with these rights occurs and how to protect against these unauthorized interferences. The conclusion of this work is an overview of procedures and recommendations how to protect ourselves against unauthorized interferences with personality rights.
Klíčová slova: protection of personality; right; obligation; unauthorized interference with personality rights; damaged person; pest

Informace o studiu

Studijní program / obor: Ekonomika a management/Management
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta managementu
Katedra: Katedra společenských věd

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 22. 3. 2017
Datum podání práce: 27. 6. 2018
Datum obhajoby: 27. 8. 2018
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/61563/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: