Vstup baltských států do NATO a bezpečnost evropského prostoru

Název práce: Vstup baltských států do NATO a bezpečnost evropského prostoru
Autor(ka) práce: Mišejková, Tereza
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Dubský, Zbyněk
Oponenti práce: Veselý, Zdeněk
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Tato práce se věnuje vývoji bezpečnostního prostředí Evropy v souvislosti s NATO, přičemž zohledňuje jaký vliv má na tento vývoj vstup pobaltských republik do aliance. NATO se po skončení Studené války ocitá v novém bezpečnostním prostředí a po rozpadu Sovětského vztahu a paktu států Varšavské smlouvy tak ztrácí i původní důvod své existence. Musí tak definovat novou koncepci svého působení. To se NATO celkem snadno daří, problém však nastává v situaci, kdy se aliance rozšiřuje o státy bývalé Varšavské smlouvy nebo dokonce o státy bývalého Sovětského svazu. Tak se stane v roce 2004 kdy do NATO vstoupí pobaltské sáty: Litva, Lotyšsko a Estonsko.Cílem této práce je na základě analýzy klíčových dokumentů odpovědět na otázku: jaký měl vstup pobaltských republik do NATO dopad na bezpečnostní prostředí v Evropě. Jejím účelem je i shrnout všechny objektivní faktory k jejímu zodpovězení a analyzovat jejich působení.
Klíčová slova: vstup pobaltských států do NATO; evropská bezpečnost; rozšiřování NATO; krize na Ukrajině; reakce Ruska na rozšiřování NATO; rozšiřování NATO směrem na východ
Název práce: Baltic states’ entry in the NATO and security of the european area
Autor(ka) práce: Mišejková, Tereza
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Dubský, Zbyněk
Oponenti práce: Veselý, Zdeněk
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
This thesis discusses the development of European safety environment associated with NATO while considering the impact of Baltic countries joining the alliance. After the end of the Cold War NATO finds itself in a new safety environment and upon the dissolution of Soviet Union and Warsaw Pact, loses the initial purpose of its existence. As a result, it must define a new conception of its functioning. NATO achieves this without much difficulty, however, the issue occurs in the moment the former Warsaw Pact countries or even former Soviet Union countries join the alliance. This happened in 2004 as Baltic states – Lithuania, Latvia and Estonia – joined NATO. Based on the analysis of key documents, the aim of this thesis is to answer a question of what was the impact of Baltic states joining NATO on the safety environment of Europe. Furthermore, its aim is to summarize all objective factors that support the outcome of this question and analyze their function.
Klíčová slova: NATO enlargement; Baltic states members NATO; NATO eastern expansion; european security

Informace o studiu

Studijní program / obor: Mezinárodní ekonomické vztahy/Mezinárodní studia - diplomacie
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta mezinárodních vztahů
Katedra: Katedra mezinárodních studií a diplomacie

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 12. 6. 2017
Datum podání práce: 28. 6. 2018
Datum obhajoby: 5. 9. 2018
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/62388/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: