Měnová politika a bubliny na dluhopisových trzích

Název práce: MENOVÁ POLITIKA A BUBLINY NA DLHOPISOVÝCH TRHOCH
Autor(ka) práce: Hrivnák, Ľubor
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Brůna, Karel
Oponenti práce: Jakl, Jakub
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Cieľom diplomovej práce na tému Menová politika a bubliny na dlhopisových trhoch je s využitím základných teoretických predpokladov chovania sa dlhopisových trhov v závislosti na vývoji fundamentálnych makroekonomických faktorov a grafickej analýzy dlhopisových trhov Spojených štátov amerických, Nemecka a Talianska vyslovenie predpokladu, či v dôsledku aplikácie nekonvenčnej menovej politiky, v podobe kvantitatívneho uvoľňovania centrálnych bánk USA a EU, mohlo dôjsť k vzniku cenových bublín na dlhopisových trhoch daných ekonomík. Práca je štruktúrovaná do dvoch hlavných častí – v prvej, teoretickej časti, vymedzíme jednotlivé predpoklady, na základe ktorých pomocou grafickej analýzy v druhej praktickej časti, vyvodíme záver o možnej prítomnosti cenových bublín na dlhopisových trhoch..
Klíčová slova: Dlhopisový trh; menová politika; kvantitatívne uvoľňovanie; cenová bublina
Název práce: Měnová politika a bubliny na dluhopisových trzích
Autor(ka) práce: Hrivnák, Ľubor
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Brůna, Karel
Oponenti práce: Jakl, Jakub
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Cílem diplomové práce na téma Měnová politika a bubliny na dluhopisových trzích je s využitím základních teoretických předpokladů chováni se dluhopisových trhů v závislosti na vývoji fundamentálních makroekonomických faktorů a grafické analýzy dluhopisových trhů Spojených států amerických, Německa a Itálie vyslovit předpoklad, jestli v důsledku aplikace nekonvenční měnové politiky, v podobě kvantitativního uvolňování centrálních bank USA a EU, mohlo dojít ke vzniku cenových bublin na dluhopisových trzích daných ekonomik. Práce je strukturovaná do dvou hlavních částí – v první, teoretické části, jsou vymezeny jednotlivé předpoklady, na základě kterých pomocí grafické analýzy v druhé praktické části, vyvodíme závěr o možné přítomnosti cenových bublin na dluhopisových trzích.
Klíčová slova: dluhopisový trh; měnová politika; kvantitativní uvolňování; cenová bublina
Název práce: Monetary policy and bond bubbles
Autor(ka) práce: Hrivnák, Ľubor
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Brůna, Karel
Oponenti práce: Jakl, Jakub
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
The aim of the master thesis on topic Monetary policy and bond bubbles is the verification of fundamental behavior of the bond market based on the graphic analysis of USA, Germany and Italy bond market during the application of the quantitative easing policies of the central banks of USA and EU. Based on the analysis, we will present a conclusion whether the unconventional monetary policy of the aforementioned central banks led to a creation of a bubble on the respective bond markets. The thesis is divided into two main parts – the first, the theoretical part, provides a comprehensive background of the bond market behavior based on the fundamental indicators. In second part, we approach these fundamentals with development on the respective bond markets, and based on the graphic analysis, evaluate a possibility of the bond bubble presence on these markets.
Klíčová slova: Bonds market; monetary policy; quantitative easing; bond bubble

Informace o studiu

Studijní program / obor: Finance a účetnictví/Bankovnictví a pojišťovnictví
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta financí a účetnictví
Katedra: Katedra měnové teorie a politiky

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 25. 2. 2017
Datum podání práce: 7. 8. 2018
Datum obhajoby: 4. 9. 2018
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/61027/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: