Je zdanění údajně nezdravých potravin efektivní spotřební daní?

Název práce: Je zdanění údajně nezdravých potravin efektivní spotřební daní?
Autor(ka) práce: Kloboučková, Monika
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Ševčík, Miroslav
Oponenti práce: Bednář, Milan
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Předmětem této práce bylo zhodnotit, zda je zdanění nezdravých potravin efektivní spotřební daní. V práci bylo popsáno zavádění daně na nezdravé potraviny v Dánsku, Maďarsku, Finsku a Francii. Pomocí modelu difference-in-differences bylo zjištěno, že se v Maďarsku po zavedení daně z cukru průměrná spotřeba cukru nesnížila. Daň z nezdravých potravin ovlivnila nejvíce nízkopříjmové domácnosti. Domácnosti v příjmovém 1. decilu snížily spotřebu o 21 % po zavedení daně a domácnosti v 10. decilu, které mají nejvyšší příjem zvýšili spotřebu o 0,7 % kg cukru na osobu ročně. Můžeme tedy pozorovat regresivní charakter daně, protože potraviny jsou spotřebovávány domácnostmi v podobné míře bez ohledu na jejich příjmy. Na základě těchto zjištění lze říci, že zavedení daně na nezdravé potraviny se v České republice jeví jako nevhodné.
Klíčová slova: Nezdravé potraviny; Daň z cukru; Spotřební daně
Název práce: Is the taxation of unhealthy food effective?
Autor(ka) práce: Kloboučková, Monika
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Ševčík, Miroslav
Oponenti práce: Bednář, Milan
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
The aim of this work was to evaluate whether is the taxation of unhealthy food an effective excise tax. The work introduced a taxation of unhealthy food in Denmark, Hungary, Finland and France. Using the method difference-in-diffedences wasn´t possible to find any evidence, that the average sugar consumption decreased after the introduction of the sugar tax. The tax on unhealthy food has affected a low-income households the most. Households in the income 1. decil reduced consumption by 21 % after the introduction of tax while households in the income 10. decil increased consumption by 0.7 % per kg of sugar per person per year. We can therefore see the regressive character of the tax as food is consumed by households to a similar extent regardless of their income. Based on these findings, it can be said that the introduction of the tax on unhealthy food in the Czech Republic seems inappropriate.
Klíčová slova: Unhealthy Food; Excise Tax; Sugar Tax

Informace o studiu

Studijní program / obor: Ekonomie a hospodářská správa/Hospodářská politika
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Národohospodářská fakulta
Katedra: Katedra hospodářské a sociální politiky

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 27. 4. 2018
Datum podání práce: 15. 8. 2018
Datum obhajoby: 19. 9. 2018
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/65876/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: