Sdílená ekonomika a zdanění příjmů z ní

Název práce: Sdílená ekonomika a zdanění příjmů z ní
Autor(ka) práce: Šaffková, Denisa
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Vančurová, Alena
Oponenti práce: Kábelová, Lucie
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Tato diplomová práce se věnuje aktuálnímu tématu sdílené ekonomiky, konkrétně zdanění příjmů z ní plynoucích. Teoretická část práce popisuje, jak sdílená ekonomika funguje, jaké jsou její hlavní oblasti a k nim představuje nejvýznamnější aktéry trhu jako je Uber či Airbnb. Analytická část práce se věnuje postoji Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj a Evropské unie, včetně legislativy vybraných států EU, tedy o České republiky z pohledu regulace dané oblasti sdílené ekonomiky a z pohledu případných již platných či chystaných legislativních změn i v oblasti zdaňování. Cílem práce je ilustrovat potenciální daňové úniky plynoucí z příjmů ze sdílené ekonomiky na dani z příjmů fyzických osob, dani z přidané hodnoty a místních poplatků souvisejících s poskytováním ubytovacích služeb na základě dotazníkového šetření.
Klíčová slova: daň z příjmů fyzických osob; sdílená ekonomika; daň z přidané hodnoty; místní poplatky; Airbnb; Uber; daňové úniky
Název práce: Sharing economy and its taxation
Autor(ka) práce: Šaffková, Denisa
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Vančurová, Alena
Oponenti práce: Kábelová, Lucie
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
This diploma thesis deals with current topic of sharing economy, specifically the taxation of income from it. The theoretical part describes how the sharing economy works, what its main areas are and represents the most important market players, such as Uber or Airbnb. The analytical part deals with the position of Organization for Economic Cooperation and Development and the European Union, including legislation of selected EU countries, Czech Republic as well, from the point of view of regulations of the sharing economy and from the point of view of already existing or forthcoming legislative changes in the field of taxation. The aim of this thesis is to illustrate potential tax evasion resulting from income of sharing economy, namely on personal income tax, value added tax and local fees related to accommodation, all based on questionnaire survey.
Klíčová slova: Sharing economy; personal income tax; value added tax; local fees; Airbnb; Uber; tax evasion

Informace o studiu

Studijní program / obor: Finance a účetnictví/Zdanění a daňová politika
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta financí a účetnictví
Katedra: Katedra veřejných financí

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 12. 12. 2017
Datum podání práce: 17. 8. 2018
Datum obhajoby: 7. 9. 2018
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/64303/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: