Sdílená ekonomika v dopravě

Název práce: Zdieľaná ekonomika v doprave
Autor(ka) práce: Buriš, Igor
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Novák, Radek
Oponenti práce: Kuchár, Róbert
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
V posledných rokoch vzrástol trend zdieľanej ekonomiky a využívania aplikácií, ktoré nám uľahčujú rozhodovanie sa a správanie sa na spotrebnom trhu. Okrem toho majú mnohé dopravné a prepravné spoločnosti po celom svete jeden hlavný spoločný problém. Jedná sa o problematiku nedostatku vodičov. So stúpajúcou životnou úrovňou narastá aj problém nájdenia kvalifikovaných vodičov s dlhodobou perspektívou. V spolupráci so spoločnosťou PPL sa práca bude venovať zodpovedaniu hlavnej otázky, či dokáže model zdieľanej ekonomiky pomôcť pri hľadaní zamestnancov pre kuriérne, expresné a balíkové (KEB) spoločnosti. Na zodpovedanie tejto otázky je nutné definovať si pojmy, pozrieť sa na prekážky na strane zamestnávateľa aj zamestnanca a hlavne správne predvídať formovanie tržného dopytu a postoja k práci nasledujúcej generácie.
Klíčová slova: nedostatok vodičov; KEB služby; zdieľaná ekonomika
Název práce: Sdílená ekonomika v dopravě
Autor(ka) práce: Buriš, Igor
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Novák, Radek
Oponenti práce: Kuchár, Róbert
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
V posledních letech vzrostl trend sdílené ekonomiky a využívání aplikací, které nám usnadňují rozhodování a chování na spotřebním trhu. Kromě toho mají mnohé dopravní a přepravní společnosti po celém světě jeden hlavní společný problém. Jedná se o problematiku nedostatku řidičů. Se stoupající životní úrovní narůstá i problém nalezení kvalifikovaných řidičů s dlouhodobou perspektivou. Ve spolupráci se společností PPL se práce bude věnovat zodpovězení hlavní otázky, zda dokáže model sdílené ekonomiky pomoci při hledání zaměstnanců pro kurýrní, expresní a balíkové (KEB) společnosti. Na zodpovězení této otázky je nutné definovat si pojmy, podívat se na překážky na straně zaměstnavatele i zaměstnance a hlavně správně předvídat formování tržního poptávky a postoje k práci příští generace.
Klíčová slova: Sdílená ekonomika; KEB služby; nedostatek řidičů
Název práce: Shared economy in transport
Autor(ka) práce: Buriš, Igor
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Novák, Radek
Oponenti práce: Kuchár, Róbert
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
In recent years, the trend of a shared economy has grown and the use of applications facilitate decision-making and behavior in the consumer market. Besides that, many transport and shipping companies around the world have one major common problem. It is a problem of driver shortage and rising living standards, and the problem of finding qualified drivers with a long-term perspective is growing. In collaboration with PPL, the work will address the main question, whether the model of the shared economy help in finding employees for courier, express and parcel (CEP) companies. To answer this question, it is necessary to define the concepts, to look at obstacles of the employer and the employee and especially to properly predict the formation of market demand and attitude towards the work of the next generation.
Klíčová slova: shared economy; CEP services; driver shortage

Informace o studiu

Studijní program / obor: Ekonomika a management/Management
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta podnikohospodářská
Katedra: Katedra logistiky

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 10. 4. 2018
Datum podání práce: 19. 12. 2018
Datum obhajoby: 29. 1. 2019
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/65732/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: