Vizualizace dat v oblasti železniční přepravy

Název práce: Vizualizácia dát v oblasti železničnej prepravy
Autor(ka) práce: Vallušová, Veronika
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Novotný, Ota
Oponenti práce: Pour, Jan
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Firma Stadler Rail AG, je švajčiarska spoločnosť so sídlom v Bussnangu, ktorá sa zaoberá výrobou koľajových vozidiel. Každé vozidlo posiela rozličné informácie do webovej aplikácie Rail Data Service. Čím je na trhu viac vozidiel, tým sa zväčšuje aj množstvo dát, ktoré firma ukladá v databáze. Práve s rastúcim množstvom dát sa firma Stadler rozhodla pre vizualizáciu týchto dát a získať viac informácií. Hlavným cieľom tejto diplomovej práce je spracovať vizualizačnú aplikáciu, ktorá sa skladá z dashboardu nad údajmi spoločnosti Stadler Rail AG. Teoretická časť práce pojednáva o problematike business intelligence (BI) a analýze dostupných BI nástrojov. Každý nástroj je hodnotený z pohľadu splnenia požiadaviek stanovených spoločnosťou. BI nástroje pre tvorbu prototypu sú posúdene Fullerovou metódou. Na základe výsledkov z tejto metódy sú v praktickej časti vytvorené prototypy v nástrojoch Apache Zeppelin, Tableau, Qlik a Grafana. Každý nástroj je analyzovaný z pohľadu pripojenia k databáze PostgreSQL, tvorby dashboardov a celkovej vhodnosti nástroja pre spoločnosť.Výsledky analýz nástrojov sú zhrnuté vrátane voľby najvhodnejšieho nástroja pre účely spoločnosti Stadler Rail AG.
Klíčová slova: Grafana; Business Intelligence nástroje; Business Intelligence; Apache Zeppelin; Tableau; Qlik
Název práce: Data visualization in railway transport
Autor(ka) práce: Vallušová, Veronika
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Novotný, Ota
Oponenti práce: Pour, Jan
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Stadler Rail AG is a Swiss company with headquarters in Bussnang, which focus on the manufacturing rail vehicles. Each vehicle send different information to the Rail Data Service web application. More vehicles on the market means more data, which company stores in the database. With increasing numbers of data, company Stadler decided to visualize this data and get more information from them. The main goal of this diploma thesis is process a visualization application, which consist of dashboard over Stadler Rail AG data.Theoretical part deal with business intelligence (BI) and analysis of available BI tools. Each tool is evaluated to meet the requirements set by the company. BI tools for prototype creation are assessed by the Fuller method. Based on the results of this methos, prototypes in Apache Zeppelin, Tableau, Qlik and Grafana are created in the practical part. Each tool is analysed in terms of PostgreSQL database connectivity, dashboard creation and the overall tool suitability for company.Tool analysis results are summarized, including the choice of the most appropriate tool for Stadler Rail AG purposes.
Klíčová slova: Grafana; Tableau; Apache Zeppelin; Business Intelligence; Business Intelligence tools; Qlik
Název práce: Vizualizace dat v oblasti železniční přepravy
Autor(ka) práce: Vallušová, Veronika
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Novotný, Ota
Oponenti práce: Pour, Jan
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Firma Stadler Rail AG, je švýcarská společnost se sídlem v Bussnangu, která se zabývá výrobou kolejových vozidel. Každé vozidlo posílá různé informace do webové aplikace Rail Data Service. Čím je na trhu více vozidel, tím se zvětšuje i množství dat, které firma ukládá do databáze. Právě s rostoucím množstvím dat se firma Stadler rozhodla pro vizualizaci těchto dat a získat z dat více informací. Hlavním cílem této práce je zpracovat vizualizační aplikaci, která se skládá z dashboardu nad údaji společnosti Stadler Rail AG. Teoretická část práce pojednává o problematice business intelligence (BI) a analýze dostupných BI nástrojů. Každý nástroj je hodnocen z pohledu splnění požadavků stanovených společností. BI nástroje pro tvorbu prototypu jsou posouzeny Fullerovou metodou. Na základě výsledků z této metody jsou v praktické části vytvořeny prototypy v nástrojích Apache Zeppelin, Tableau, Qlik a Grafana. Každý nástroj je analyzován z pohledu připojení k databázi PostgreSQL, tvorby dashboardů a celkové vhodnosti nástroje pro společnost.Výsledky analýz nástrojů jsou shrnuty včetně volby nejvhodnějšího nástroje pro účely společnosti Stadler Rail AG.
Klíčová slova: Apache Zeppelin; Business Intelligence nástroje; Grafana; Tableau; Qlik; Business Intelligence

Informace o studiu

Studijní program / obor: Aplikovaná informatika/Informační systémy a technologie
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta informatiky a statistiky
Katedra: Katedra informačních technologií

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 5. 9. 2018
Datum podání práce: 19. 4. 2019
Datum obhajoby: 5. 6. 2019
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/69074/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: