Mezinárodní konkurenceschopnost Slovenska

Název práce: Medzinárodná konkurencieschopnosť Slovenska
Autor(ka) práce: Bulko, Roman
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Gullová, Soňa
Oponenti práce: Zamykalová, Miroslava
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Cieľom bakalárskej práce „Medzinárodná konkurencieschopnosť Slovenska“ je kvalitatívne a kvantitatívne zhodnotiť konkurenčnú schopnosť krajiny na medzinárodnej úrovni. Predmetom skúmania je vývoj konkurencieschopnosti SR. Práca sa delí na tri kapitoly. Obsahuje 11 tabuliek a 14 grafov. V prvej kapitole je teoreticky vymedzená a definovaná problematika. Druhá kapitola analyzuje medzinárodnú konkurencieschopnosť SR, venuje sa predmetu skúmania s využitím medzinárodných indexov konkurencieschopnosti a makroekonomických ukazovateľov. Posledná kapitola napĺňa cieľ práce. Výsledkom je poukázanie na faktory rastu konkurencieschopnosti SR a prínos konkrétnych opatrení k zvýšeniu konkurencieschopnosti Slovenska.
Klíčová slova: konkurencieschopnosť; Slovenská republika; rast produktivity
Název práce: International Competitiveness of Slovakia
Autor(ka) práce: Bulko, Roman
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Gullová, Soňa
Oponenti práce: Zamykalová, Miroslava
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
The aim of the bachelor thesis "International Competitiveness of Slovakia" is to qualitatively and quantitatively evaluate the competitive ability of the country at an international level. This study is motivated by the following research question: Progress of Slovak competitiveness. The thesis is divided into three chapters. It includes 11 tables and 14 charts. The first chapter defines and describes theoretically the term competitiveness itself. The second chapter analyses the international competitiveness of the Slovak Republic and deals with the research question using international competitiveness indexes and macroeconomic indicators. The last chapter concludes the aim of the work. The thesis provides a reference to the factors of the growth of Slovakia's competitiveness and makes the contribution of specific measures to increase Slovakia's competitiveness.
Klíčová slova: Competitiveness; productivity growth; Slovak republic
Název práce: Mezinárodní konkurenceschopnost Slovenska
Autor(ka) práce: Bulko, Roman
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Gullová, Soňa
Oponenti práce: Zamykalová, Miroslava
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Cílem bakalářské práce "Mezinárodní konkurenceschopnost Slovenska" je kvalitativní a kvantitativní zhodnocení konkurenční schopnosti země na mezinárodní úrovni. Předmětem zkoumání je vývoj konkurenceschopnosti SR. Práce se dělí na tři kapitoly. Obsahuje 11 tabulek a 14 grafů. V první kapitole je teoreticky vymezena a definovaná problematika. Druhá kapitola analyzuje mezinárodní konkurenceschopnost ČR, věnuje se předmětu zkoumání s využitím mezinárodních indexů konkurenceschopnosti a makroekonomických ukazatelů. Poslední kapitola naplňuje cíl práce. Výsledkem je poukázání na faktory růstu konkurenceschopnosti SR a přínos konkrétních opatření ke zvýšení konkurenceschopnosti Slovenska.
Klíčová slova: konkurencieschopnost; Slovenská republika; růst produktivity

Informace o studiu

Studijní program / obor: Mezinárodní ekonomické vztahy/Mezinárodní obchod
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta mezinárodních vztahů
Katedra: Katedra mezinárodního podnikání

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 21. 6. 2018
Datum podání práce: 22. 4. 2019
Datum obhajoby: 3. 6. 2019
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/66250/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: