Plánování struktury nabízených finančních produktů

Název práce: Plánování struktury nabízených finančních produktů
Autor(ka) práce: Zimová, Lucie
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Borovička, Adam
Oponenti práce: Dlouhý, Martin
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Při tvorbě plánů, ať už obchodních, výrobních nebo finančních, musejí společnosti zpravidla zohlednit více než jeden ukazatel. Tato práce je zaměřena na tvorbu obchodního plánu leasingové společnosti s cílem maximalizovat výnos z uzavřených smluv a zároveň minimalizovat riziko spojené s těmito smlouvami. Jednou z metod pro řešení úloh s více než jedním kritériem je metoda cílového programování, která je založena na minimalizaci odchylek od cílových hodnot jednotlivých kritérií. Vzhledem k tomu, že má společnost jasnou představu o požadovaném zisku a výši rizika pro plánované období, je cílové programování vhodným nástrojem pro tvorbu obchodního plánu této společnosti. Pro účely tvorby plánu leasingové společnosti je v této práci sestaven matematický model cílového nelineárního programování, na jehož základě je postavena aplikace vytvořená v programu Microsoft Excel. Tato aplikace slouží zejména pro usnadnění tvorby obchodního plánu v leasingové společnosti, usnadňuje ale také následné činnosti spojené s obchodním plánem. Nezbytný detailní pohled do situace na nebankovním, leasingovém, úvěrovém a faktoringovém trhu České republiky nabízí teoretická část práce. Nakonec je tato část také věnována nelineárnímu, potažmo vícekriteriálnímu programování.
Klíčová slova: cílové programování; leasingová společnost; nelineární programování; obchodní plánování; aplikace v MS Excel
Název práce: Planning the structure of the offered financial products
Autor(ka) práce: Zimová, Lucie
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Borovička, Adam
Oponenti práce: Dlouhý, Martin
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
When developing plans, whether sales, production or financial, companies must focus on more than one indicator. This work is focused on creating a sales plan of a~leasing company with the aim of maximizing the yield from the concluded contracts while minimizing the risk associated with these contracts. One of the method for solving problems with more than one criteria is the method of goal programming, which is based on minimizing deviations from the goal values of individual criteria. Based on the fact, that the company has a clear idea of the required profit and risk level for the planned period, the goal programming is the appropriate tool for creating the company's sales plan. For the purpose of creating a sales plan for a leasing company is in this theses created a mathematical model of goal nonlinear programming. On this model is built an application, which is created in Microsoft Excel. This application is mainly used to facilitate the creation on a leasing company's sales plan, but also facilitates subsequent sales plan activities. The theoretical part of the thesis provides a necessary detailed view of the situation on the non-banking, leasing, credit and factoring markets of the Czech Republic. The theoretical part is also devoted to nonlinear and multicriterial programming.
Klíčová slova: application in MS Excel; goal programming; leasing company; nonlinear programming; sales planning

Informace o studiu

Studijní program / obor: Kvantitativní metody v ekonomice/Ekonometrie a operační výzkum
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta informatiky a statistiky
Katedra: Katedra ekonometrie

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 8. 10. 2018
Datum podání práce: 26. 4. 2019
Datum obhajoby: 5. 6. 2019
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/67203/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: