Aktuální změny zahraniční politiky Venezuely v regionu Latinské Ameriky

Název práce: Aktuálne zmeny zahraničnej politiky Venezuely v regióne Latinskej Ameriky
Autor(ka) práce: Svitačová, Simona
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Němec, Jan
Oponenti práce: Veselý, Zdeněk
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Táto bakalárska práca sa zaoberá premenou zahraničnej politiky Venezuely v rámci regiónu Latinskej Ameriky. Hlavným cieľom práce je zhodnotiť premenu zahraničnej politiky Venezuely, a to pomocou analýzy jej postavenia v troch latinskoamerických integračných zoskupeniach. Práca je rozdelená do troch kapitol. Prvá kapitola sa venuje teórii zahraničnej politiky. Kapitola definuje tento pojem a rozoberá nástroje a prostriedky, ktoré sa v štátoch používajú na dosiahnutie rôznych zahraničnopolitických cieľov. V ďalšej kapitole sú tieto teoretické poznatky uplatnené na Venezuelu. Autor predovšetkým kladie dôraz na faktory, ktoré charakterizujú orientáciu jej zahraničnej politiky. Záverečná kapitola potom skúma prepojenie premeny týchto činiteľov s orientáciou na Latinskú Ameriku. Podklad výsledku práce tvorí analýza premeny postavenia Venezuely v regionálnych zoskupeniach ALBA, MERCOSUR a UNASUR.
Klíčová slova: Venezuela; zahraničná politika; Latinská Amerika
Název práce: Aktuální změny zahraniční politiky Venezuely v regionu Latinské Ameriky
Autor(ka) práce: Svitačová, Simona
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Němec, Jan
Oponenti práce: Veselý, Zdeněk
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Tato bakalářská práce se zabývá přeměnou zahraniční politiky Venezuely v rámci regionu Latinské Ameriky. Hlavním cílem práce je zhodnotit proměnu zahraniční politiky Venezuely, a to pomocí analýzy jejího postavení ve třech latinskoamerických integračních uskupeních. Práce je rozdělena do tří kapitol. První kapitola se věnuje teorii zahraniční politiky. Kapitola definuje tento pojem a rozebírá nástroje a prostředky, které se ve státech používají k dosažení různých ahraničněpolitických cílů. V další kapitole jsou tyto teoretické poznatky uplatněny na Venezuelu. Autor především klade důraz na faktory, které charakterizují orientaci její zahraniční politiky. Závěrečná kapitola poté zkoumá propojení proměny těchto činitelů s orientací na Latinsku Ameriku. Podklad výsledku práce tvoří analýza přeměny postavení Venezuely v regionálních seskupeních ALBA, MERCOSUR a UNASUR.
Klíčová slova: Latinská Amerika; Venezuela; zahraniční politika
Název práce: Current changes in Venezuela's foreign policy in Latin America
Autor(ka) práce: Svitačová, Simona
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Němec, Jan
Oponenti práce: Veselý, Zdeněk
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
This thesis deals with the transformation of Venezuela´s foreign policy within the Latin American region. The main aim of this work is to evaluate the transformation of Venezuela´s foreign policy by analyzing its position in three Latin American integration groupings. The work is divided into three chapters. The first chapter deals with the theory of foreign policy. The chapter defines this concept and discusses the instruments and resources used in states to achieve different foreign policy objectives. In the next chapter, these theoretical findings are applied to Venezuela. In particular, the author emphasizes the factors that characterize the orientation of its foreign policy. The final chapter then examines the interconnection of the transformation of these factors with a focus on Latin America. The analysis of the transformation of the position of Venezuela in the regional groupings ALBA, MERCOSUR and UNASUR forms the basis of the work.
Klíčová slova: Venezuela; foreign policy; Latin America

Informace o studiu

Studijní program / obor: Mezinárodní ekonomické vztahy/Mezinárodní studia - diplomacie
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta mezinárodních vztahů
Katedra: Katedra politologie

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 20. 8. 2018
Datum podání práce: 26. 4. 2019
Datum obhajoby: 28. 5. 2019
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/66474/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: