Využití návrhových vzorů pro tvorbu automatizovaných testů v jazyku Java

Název práce: Využitie návrhových vzorov pre tvorbu automatizovaných testov v jazyku Java
Autor(ka) práce: Hanesová, Andrea
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Doležel, Michal
Oponenti práce: Buchalcevová, Alena
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Diplomová práca je zameraná na analýzu návrhových vzorov vhodných pre použitie pri tvorbe automatických testov. Práca ďalej identifikuje slabé stránky zavedenia procesu automatizácie testov, ukazuje možné príčiny jeho zlyhania. Na základe príčin nedostatkov tohoto procesu sú analyzované vhodné návrhové vzory a na základe tejto analýzy sú vytvorené odporúčania pre použitie na konkrétnom projekte aplikácie Mobilní banky KB. Práca je rozdelená do štyroch častí. V prvej časti sú z teoretického hľadiska popísané automatické testy, ich typy, prínosy a dôvody kedy by mala spoločnosť rozmýšľať nad automatizovanými testami. Taktiež sú spomenuté dôvody toho, prečo zavedenie tohoto procesu môže zlyhať. V druhej časti je popísaná všeobecne oblasť návrhových vzorov, ich úloha v automatických testoch a definícia ich prínosov pre udržateľnosť kódu. V tretej časti sa práca zaoberá priblížením spoločnosti a aplikácie, pre ktorú je odporúčanie navrhnuté. Ďalej potom metódami výskumu, získavaním dát, priebehom analýzy a výberom návrhových vzorov. Vo štvrtej časti autorka analyzuje konkrétne návrhové vzory, ich možné prínosy pre jednotlivé funkcionality aplikácie. Každý z nich je ohodnotený vybranými kritériami pre udržateľnosť. Na záver sa hodnotí úspešnosť naplnenia cieľov práce, výsledné odporúčania pre projekt Mobilní banka KB a prekážky, ktoré tvorbu tejto práce sprevádzali.
Klíčová slova: zlyhanie zavedenia procesu automatizovaných testov; návrhové vzory; udržateľnosť; automatizované testy
Název práce: Desing patterns for test automation in Java
Autor(ka) práce: Hanesová, Andrea
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Doležel, Michal
Oponenti práce: Buchalcevová, Alena
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
This diploma thesis is focused on analysis of design patterns, suitable for creating automated testing process. It identifies, where the weaknesses of test automation process are and it describes main reasons for failing, when implementing this process. Based on these reasons, the author analyses suitable design patterns for test automation and then makes recommendations for the project, that is object of this thesis.The thesis is divided into four parts. The first part is theoretical description of test automation, its different uses, benefits and reasons when a company should think about including test automation to its testing process. Also, this part contains reasons, why implementation of this process often fails. The second part of the thesis describes the general idea of design patterns and their use, and most importantly its benefits for code maintability. The third part consist of description of the company and application, which inspired the general concept of this thesis. The main goal of this is to make recommendations and try to reduce the number of reasons for failing to implement test automation process. The last fourth part of this thesis analyses specific design patterns, that can be used for test automation. The conclusion is an evaluation, if this thesis reached the selected goals and also contains recommendations for the chosen project Mobilní banka KB.
Klíčová slova: test automation; failure to implement test automation; design patterns; maintability
Název práce: Využití návrhových vzorů pro tvorbu automatizovaných testů v jazyku Java
Autor(ka) práce: Hanesová, Andrea
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Doležel, Michal
Oponenti práce: Buchalcevová, Alena
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Diplomová práce je zaměřená na analýzu návrhových vzorů vhodných pro použití při tvorbě automatických testů. Práce dále identifikuje slabé stránky zavedení procesu automatizace testů, ukazuje možné příčiny jeho selhání. Na základě příčin nedostatků tohoto procesu jsou analyzované vhodné návrhové vzory a na základě této analýzy jsou vytvořené doporučení pro použití na konkrétním projektu aplikace Mobilní banky KB.Práce je rozdělená do čtyř částí. V první části jsou z teoretického hlediska popsané automatické testy, jejich typy, přínosy a důvody, kdy by měla společnost uvažovat nad automatizovanými testy. Také jsou zde uvedeny důvody, při kterých zavedení tohoto procesu může selhat. V druhé části je všeobecně popsána oblast návrhových vzorů, jejich úloha v automatických testech a definice jejich přínosů pro udržitelnost kódu. Ve třetí části se práce zabývá přiblížením společnosti a aplikace, pro kterou je doporučení navrženo. Dále pak metodami výzkumu, získáváním dat, průběhem analýzy a výběrem návrhových vzorů. Ve čtvrté části autorka analyzuje konkrétní návrhové vzory, jejich možné přínosy pro jednotlivé funkcionality aplikace. Každý z nich je ohodnocený vybranými kritérii pro udržitelnost. Na závěr se hodnotí úspěšnost naplnění cílů práce, výsledné doporučení pro projekt Mobilní banka KB a překážky, které tvorbu této práce doprovázely.
Klíčová slova: automatizované testy; návrhové vzory; udržitelnost; selhání zavedení procesu automatizovaných testů

Informace o studiu

Studijní program / obor: Aplikovaná informatika/Informační systémy a technologie
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta informatiky a statistiky
Katedra: Katedra informačních technologií

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 10. 12. 2018
Datum podání práce: 28. 4. 2019
Datum obhajoby: 28. 5. 2019
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/68011/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: