Návrh a implementace systému řízení datové kvality ve finanční instituci

Název práce: Návrh a implementácia systému riadenia datovej kvality vo finančnej inštitúcii
Autor(ka) práce: Bartošová, Katarína
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Maryška, Miloš
Oponenti práce: Jindra, Roman
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Cieľom tejto diplomovej práce je navrhnúť a implementovať systém riadenia dátovej kvality vo finančnej inštitúcii. Teoretická časť uvedie čitateľa do oblasti Dátových skladov a ich role v Business Intelligence. Kapitola popisuje základy v oblasti DWH, jeho budovania podľa rôznych typov architektúr a princípov prepojenia tabuliek. Významnou kapitolou je zoznámenie sa s jazykom SQL a T-SQL. Ďalšou témou teoretickej časti je Data Quality. Táto kapitola sa sústredí na popis Data Quality Managementu a samotné piliere a metriky dátovej kvality. V praktickej časti tejto práce je popísaný stav dátovej kvality spoločnosti pred implementáciou. Na týchto základoch je so znalosťami z teoretickej časti spolu s autorovými vlastnými znalosťami navrhnutý databázovo nezávislí návrh systému riadenia dátovej kvality. Návrh celkového systému začína návrhom oblastí kontrol a spôsobu ich fungovania. Nasleduje návrh dátového modelu a všetkých potrebných tabuliek spolu so systémom reportovania dátovej kvality. Tento návrh je následne testovaný a implementovaný do databázového prostredia finančnej spoločnosti. Záver tejto diplomovej práce popisuje stav splnenia cieľov definovaných na začiatku a možnosti ďalšieho rozvoja daného systému.
Klíčová slova: Dátový sklad; dátová kvlita; Busines Intelligence; T.SQL
Název práce: Design and implementation of a data quality management system in a financial institution
Autor(ka) práce: Bartošová, Katarína
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Maryška, Miloš
Oponenti práce: Jindra, Roman
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
The main goal of this diploma thesis is to develop and implement a data quality managementsystem in a financial institution. The theoretical part introduces the reader to the area of DataWarehouse (DWH) and its role in Business Intelligence (BI). The chapter describes the basics ofDWH, its building according to various types of architectures and the principles of linking tables. Animportant chapter is the introduction to SQL and T-SQL. Another topic of the theoretical part is DataQuality (DQ). This chapter focuses on the description of Data Quality Management, DQ pillars andmetrics metric itself.The practical part of the thesis describes the status of data quality in the company before. On thesebases, database-independent design of the data quality management system is designed with theknowledge of the theoretical part together with the author's own knowledge. The overall systemdesign starts with the design of control areas and how they operate. The following is a data modeldesign and all necessary tables along with a data quality reporting system. This proposal issubsequently tested and implemented into the database environment of the financial company.The conclusion of this thesis describes the fulfillment of the objectives defined at the beginning andthe possibility of further development of the system.
Klíčová slova: Data Warehouse; T-SQL; Data Quality; Business Intelligence
Název práce: Návrh a implementace systému řízení datové kvality ve finanční instituci
Autor(ka) práce: Bartošová, Katarína
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Maryška, Miloš
Oponenti práce: Jindra, Roman
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Cílem této práce je navrhnout a implementovat systém řízení datové kvality ve finanční instituci. Teoretická část uvede čtenáře do oblasti Datových skladů a jejich role v Business Intelligence. Kapitola popisuje základy v oblasti DWH, jeho budování podle různých typů architektur a principů propojení tabulek. Významnou kapitolou je seznámení se s jazykem SQL a T-SQL. Dalším tématem teoretické části je Data Quality. Tato kapitola se soustředí na popis Data Quality Managementu a samotné pilíře a metriky datové kvality.V praktické části této práce je popsán stav datové kvality společnosti před implementací. Na těchto základech je se znalostmi z teoretické části spolu s autorovými vlastními znalostmi navržen databázově nezávislí návrh systému řízení datové kvality. Návrh celkového systému začíná návrhem oblastí kontrol a způsobu jejich fungování. Následuje návrh datového modelu a všech potřebných tabulek spolu se systémem reportování datové kvality. Tento návrh je následně testován a implementován do databázového prostředí finanční společnosti. Závěr této práce popisuje stav splnění cílů definovaných na začátku a možnosti dalšího rozvoje daného systému.
Klíčová slova: datový sklad; datová kvalita; Business Intelligence; T-SQL

Informace o studiu

Studijní program / obor: Aplikovaná informatika/Informační systémy a technologie
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta informatiky a statistiky
Katedra: Katedra informačních technologií

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 5. 12. 2018
Datum podání práce: 28. 4. 2019
Datum obhajoby: 31. 5. 2019
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/67943/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: