Prediktivní analytika ve výrobě

Název práce: Prediktivní analytika ve výrobě
Autor(ka) práce: Adámek, Petr
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Pour, Jan
Oponenti práce: Šedivá, Zuzana
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Diplomová práce se zabývá tématem prediktivní analytiky se zaměřením na výrobní podnik. Správné využívání výrobních dat může podnikům poskytnou velkou konkurenční výhodu a ušetřit nemalé finanční prostředky. Cílem práce je navrhnout konkrétní řešení na využití prediktivní analytiky ve výrobě. K dosažení byla využita analýza dostupných literárních zdrojů a čtyři polostrukturované rozhovory se zaměstnanci. Úvodní část práce vymezuje teoretický rámec okolo prediktivní analytiky. V práci je rozebrán úzce související fenomén Průmyslu 4.0, nasazení průmyslového internetu věcí do výroby a s tím následně spojené zpracování Big Dat. V navazující části je čtenář seznámen s prediktivní analytikou a modelováním. Následně jsou vysvětleny základní prediktivní modely: rozhodovací strom a neuronová síť. Nabyté poznatky z první části práce jsou uplatněny k dosažení cíle práce v reálném podniku, kterému byla doporučeno nasazení prediktivní údržby za pomoci identifikování zvuků, které signalizují poruchu stroje.
Klíčová slova: big data; internet věcí; prediktivní analytika; průmysl 4.0; prediktivní údržba; strojové učení
Název práce: Predictive Analytics In Manufacturing
Autor(ka) práce: Adámek, Petr
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Pour, Jan
Oponenti práce: Šedivá, Zuzana
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
The thesis deals with the topic of predictive analytics with a focus on manufacturing company. Proper use of production data can provide companies with a great competitive advantage and save considerable money. The aim of the thesis is to propose a specific solution for the use of predictive analytics in production. An analysis of available literary sources and four semi-structured interviews with employees were used to achieve this. The introductory part defines the theoretical framework for predictive analytics. The thesis deals with the closely related phenomenon of Industry 4.0, the deployment of industrial Internet of Things into production and the subsequent processing of Big Data. In the following part, the reader is acquainted with predictive analytics and modelling. Subsequently, basic predictive models have explained: the decision tree and neural network. Acquired knowledge from the first part of the thesis is used to achieve the goal of work in a real company, which was recommended to use predictive maintenance with the help of identifying sounds that signal a machine failure.
Klíčová slova: big data; internet of things; predictive analytics; predictive maintenance; industry 4.0; machine learning

Informace o studiu

Studijní program / obor: Aplikovaná informatika/Informační systémy a technologie
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta informatiky a statistiky
Katedra: Katedra informačních technologií

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 13. 1. 2019
Datum podání práce: 29. 4. 2019
Datum obhajoby: 30. 5. 2019
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/69175/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: