Nezaměstnanost absolventů vysokých škol na Slovensku

Název práce: Nezaměstnanost absolventů vysokých škol na Slovensku
Autor(ka) práce: Guliková, Michaela
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Pavelka, Tomáš
Oponenti práce: Adámek, Petr
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Nezamestnanosť absolventov vysokých škôl predstavuje v dnešnej dobe závažný problém, ktorý postihuje nie len Slovensko, ale aj ostatné krajiny sveta.Bakalárska práca sa skladá z teoretickej a analytickej časti. V teoretickej časti sú jasne vymedzené a vysvetlené pojmy ako trh práce, ľudský kapitál, nezamestnanosť a jej typy, rizikové skupiny nezamestnaných a absolvent a jeho pozícia na trhu práce. Druhá časť tejto práce analyzuje celkovú nezamestnanosť na Slovensku, celkovú nezamestnanosť v Českej republike, nezamestnanosť absolventov VŠ na Slovensku, ktorú porovnáva s nezamestnanosťou absolventov VŠ v Českej republike, analyzuje nezamestnanosť absolventov VŠ na Slovensku podľa dĺžky trvania a ukončeného študijného odboru. V závere práce sú vysvetlené zistené súvislosti vyvodené z analytickej časti a poskytnuté možné riešenia
Klíčová slova: Nezamestnanosť; Absolvent; Trh práce; Vysoká škola; Slovensko
Název práce: Nezaměstnanost absolventů vysokých škol na Slovensku
Autor(ka) práce: Guliková, Michaela
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Pavelka, Tomáš
Oponenti práce: Adámek, Petr
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Nezaměstnanost absolventů vysokých škol představuje v dnešní době závažný problém, který postihuje nejen Slovensko, ale i ostatní země světa.Bakalářská práce se skládá z teoretické a analytické části. V teoretické části jsou jasně definovány a vysvětleny pojmy jako trh práce, lidský kapitál, nezaměstnanost a její typy, rizikové skupiny nezaměstnaných a absolvent a jeho pozice na trhu práce. Druhá část této práce analyzuje celkovou nezaměstnanost na Slovensku, celkovou nezaměstnanost v České republice, nezaměstnanost absolventů VŠ na Slovensku, kterou porovnává s nezaměstnaností absolventů VŠ v České republice, analyzuje nezaměstnanost absolventů VŠ na Slovensku podle délky trvání a ukončeného studijního oboru. V závěru práce jsou vysvětleny zjištěny souvislosti vyvozené z analytické části a poskytnuté možná řešení.
Klíčová slova: Nezaměstnanost; Absolvent; Trh práce; Vysoká škola; Slovensko
Název práce: University Graduate’s Unemployment in Slovakia
Autor(ka) práce: Guliková, Michaela
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Pavelka, Tomáš
Oponenti práce: Adámek, Petr
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Nowadays, unemployment of university graduate’s has become a big problem not only in Slovakia but also in other countries of the world.The bachelor thesis consists of two parts: theoretical and analytical. In the theoretical part, there are some terms defined and explained, such as labor market, human capital, unemployment, and its types, groups of unemployed in risk, graduate and his position in the labor market. The second part of this thesis analyses the overall unemployment in Slovakia, overall unemployment in the Czech Republic, the graduate unemployment in Slovakia, which is compared with the graduate unemployment in the Czech Republic, it analyses the graduate unemployment in Slovakia based on duration and field of study. The final part explains the observed relations derived from the analytical part and it provides possible solutions.
Klíčová slova: Unemployment; Graduate; Labor market; University; Slovakia

Informace o studiu

Studijní program / obor: Ekonomika a management/Podniková ekonomika a management
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta podnikohospodářská
Katedra: Katedra manažerské ekonomie

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 31. 10. 2018
Datum podání práce: 4. 5. 2019
Datum obhajoby: 14. 6. 2019
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/69664/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: