Využití samoobslužných technologií v potravinářských řetězcích v ČR

Název práce: Využití samoobslužných technologií v potravinářských řetězcích v ČR
Autor(ka) práce: Růžičková, Nikola
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Zamazalová, Marcela
Oponenti práce: Koudelka, Jan
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Diplomová práce se věnuje tématu využití samoobslužných technologií v potravinářských řetězcích v České republice. Zvláštní pozornost je zaměřena na samoobslužné pokladny. Cílem práce je určit přínosy samoobslužných pokladen pro obchodníky a preference jejich zákazníků při rozhodování mezi samoobslužnými pokladnami a službami personálu prodejny. Teoretická část se zabývá maloobchodním podnikáním a technologiemi využívanými v maloobchodě. Součástí praktické části je analýza vybraných potravinářských řetězců v České republice z hlediska využívaných technologií a určení vztahu zákazníků k samoobslužným pokladnám. Pro účely výzkumu jsou využity metody dotazníkového šetření a focus group. Závěr je věnován odhalení klíčových bariér nepoužívání samoobslužných pokladen a následnému navržení způsobů, jakými mohou být tyto bariéry odstraněny.
Klíčová slova: samoobslužné technologie; maloobchod; potravinářský řetězec; samoobslužná pokladna
Název práce: Use of Self-service Technologies in Grocery Chains in the Czech Republic
Autor(ka) práce: Růžičková, Nikola
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Zamazalová, Marcela
Oponenti práce: Koudelka, Jan
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
The master’s thesis is focused on use of self-service technologies in grocery chains in the Czech Republic. More attention is paid to the self-service checkouts. The goal of the thesis is to determine the benefits of self-service checkouts for chain stores and customer preferences for using self-service checkouts and personal interaction. The theoretical part is focused on the retail business and technologies used in retail stores. The practical part analyzes the use of technologies in grocery chains in the Czech Republic and customers attitude towards the self-service checkouts. The methods used in the research include questionnaire and focus groups. Conclusion of the thesis contains a summary of the key barriers in using the self-service checkouts and the recommendations to remove these barriers.
Klíčová slova: grocery chain; retail; self-service technology; self-service checkout

Informace o studiu

Studijní program / obor: Ekonomika a management/Management
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta podnikohospodářská
Katedra: Katedra marketingu

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 4. 11. 2018
Datum podání práce: 9. 5. 2019
Datum obhajoby: 12. 6. 2019
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/67936/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: