Genderové rozdíly na trhu práce: porovnání vybraných indikátorů pro ČR a SR

Název práce: Genderové rozdiely na trhu práce: porovnanie vybraných indikátorov pre ČR a SR
Autor(ka) práce: Vokorokosová, Theopula
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Čada, Karel
Oponenti práce: Megyesiová, Silvia
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Práca sa zaoberá problematikou genderových rozdielov na trhu práce. Cieľom je oboznámiť čitateľa s existujúcimi genderovými rozdielmi a na základe sekundárnych dát porovnať situáciu na trhu práce ČR a SR v rámci krajín V4. V teoretickej časti sa práca zameriava na vymedzenie kľúčových pojmov súvisiacich s genderovou terminológiou. Vysvetlený je aj Gender pay gap, ktorý je jedným z hlavných indikátorov pre posúdenie genderovej nerovnosti na trhu práce v krajine. Ďalej je charakterizovaný trh práce zo všeobecného hľadiska rovnako ako aj v kontexte s témou. Praktická časť analyzuje trh práce krajín V4 na základe vybraných indikátorov. Porovnanie ČR a SR v kontexte s V4 slúži pre lepšie pochopenie problematiky na rôznych trhoch práce. Na záver je uvedená diskusia a odporúčania pre riadiace inštitúcie.
Klíčová slova: gender; rovnosť pohlaví; gender pay gap; diskriminácia; trh práce
Název práce: Genderové rozdíly na trhu práce: porovnání vybraných indikátorů pro ČR a SR
Autor(ka) práce: Vokorokosová, Theopula
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Čada, Karel
Oponenti práce: Megyesiová, Silvia
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Práce se zabývá problematikou genderových rozdílů na trhu práce. Cílem je seznámit čtenáře s existujícími genderovými rozdíly a na základě sekundárních dat porovnat situaci na trhu práce ČR a SR v rámci zemí V4. V teoretické části se práce zaměřuje na vymezení klíčových pojmů souvisejících s genderovou terminologií. Vysvětlen je i Gender pay gap, který je jedním z hlavních indikátorů pro posouzení genderové nerovnosti na trhu práce v zemi. Dále je charakterizován trh práce z obecného hlediska stejně jako v kontextu s tématem. Praktická část analyzuje trh práce zemí V4 na základě vybraných indikátorů. Srovnání ČR a SR v kontextu s V4 slouží pro lepší pochopení problematiky na různých trzích práce. Na závěr je uvedena diskuse a doporučení pro řídící instituce.
Klíčová slova: gender; gender pay gap; diskriminace; rovnost pohlaví; trh práce
Název práce: Gender Differences on the Labour Market: Comparison of the Selected Indicators for the Czech and the Slovak Republic
Autor(ka) práce: Vokorokosová, Theopula
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Čada, Karel
Oponenti práce: Megyesiová, Silvia
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
This bachelor thesis deals with the issue of gender differences on the labour market. The aim is to familiarize the reader with existing gender differences and to compare the situation on the Czech and the Slovak labour market within the countries of the Visegrad Group. The comparison is based on secondary data. The theoretical part focuses on defining key terms related to the gender terminology. The Gender pay gap, which is one of the main indicators showing pay differences on the country´s labour market, is also explained. Furthermore, the labour market is characterized generally as well as in the context of the topic. The practical part analyses the labour market within the V4 countries on the basis of selected indicators. The last part of the thesis is dedicated to the discussion and future recommendations.
Klíčová slova: gender; gender pay gap; discrimination; gender equality; labour market

Informace o studiu

Studijní program / obor: Ekonomika a management/Podniková ekonomika a management
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta podnikohospodářská
Katedra: Katedra manažerské psychologie a sociologie

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 3. 1. 2019
Datum podání práce: 11. 5. 2019
Datum obhajoby: 10. 6. 2019
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/69208/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: