REGIONÁLNÍ ANALÝZA PIVOVARNÍHO PRŮMYSLU V ČR A VLIV PIVNÍHO CESTOVNÍHO RUCHU NA CESTOVNÍ RUCH V PLZEŇSKÉM A JIHOČESKÉM KRAJI

Název práce: Regionálna analýza pivovarníckeho priemyslu v ČR a vplyv pivného turizmu na cestovný ruch v Juhočeskom a Plzeňskom kraji 
Autor(ka) práce: Dzurovčin, Martin
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Wokoun, René
Oponenti práce: Pělucha, Martin
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Predmetom tejto diplomovej práce je regionálna analýza pivovarov a minipivovarov v prostredí Českej republiky a komparácia vplyvov dvoch vybraných pivovarov a minipivovarov v Juhočeskom a Plzeňskom kraji na regionálny rozvoj vo väzbe na cestovný ruch. V úvode práce sú vymedzené teoretické východiská lokalizácie priemyslu a ekonomickej lokalizácie, ktorá sa prejavuje novým trendom v pivovarníctve, a to zakladaním minipivovarov. Vymedzený je aj pivný cestovný ruch, ako forma cestovného ruchu, ktorá tvorí podmnožinu gastronomického cestovného ruchu. Hlavná časť práce popisuje a hodnotí vývoj počtu pivovarov a minipivovarov a ich produkcie vo vybraných časových obdobiach. Súčasťou práce je časť zameraná na vplyv pivovaru z pohľadu územnej samosprávy vo vzťahu na cestovný ruch a rozbor ich vzájomnej spolupráce. Celorepublikové závery sú analyzované a porovnávané s výsledkami riadených rozhovorov so zástupcami štyroch vybraných pivovarov. Pozornosť je venovaná aj popularite pivných slávností, ktorých ekonomické prínosy pozitívne ovplyvňujú miesto ich konania.
Klíčová slova: Pivný cestovný ruch; Ekonomická lokalizácia; Minipivovary
Název práce: REGIONÁLNÍ ANALÝZA PIVOVARNÍHO PRŮMYSLU V ČR A VLIV PIVNÍHO CESTOVNÍHO RUCHU NA CESTOVNÍ RUCH V PLZEŇSKÉM A JIHOČESKÉM KRAJI
Autor(ka) práce: Dzurovčin, Martin
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Wokoun, René
Oponenti práce: Pělucha, Martin
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Předmětem této diplomové práce je regionální analýza pivovarů a minipivovarů v prostředí České republiky a komparace vlivů dvou vybraných pivovarů a minipivovarů v Jihočeském a Plzeňském kraji na regionální rozvoj ve vazbě na cestovní ruch. V úvodu práce jsou vymezeny teoretická východiska lokalizace průmyslu a ekonomické lokalizace, která se projevuje novým trendům v pivovarnictví, a to zakládáním minipivovarů. Vymezený je i pivní cestovní ruch, jako forma cestovního ruchu, která tvoří podmnožinu gastronomického cestovního ruchu. Hlavní část práce popisuje a hodnotí vývoj počtu pivovarů a minipivovarů a jejich produkce ve vybraných časových obdobích. Součástí práce je část zaměřená na vliv pivovaru z pohledu územní samosprávy ve vztahu na cestovní ruch a rozbor jejich vzájemné spolupráce. Celorepublikové závěry jsou analyzovány a porovnávány s výsledky řízených rozhovorů se zástupci čtyř vybraných pivovarů. Pozornost je věnována i popularitě pivních slavností, jejichž ekonomické přínosy pozitivně ovlivňují místo jejich konání.
Klíčová slova: Ekonomická lokalizace; Pivní cestovní ruch; Minipivovary
Název práce: REGIONAL ANALYSIS OF THE BREWERY INDUSTRY IN THE CZECH REPUBLIC AND THE IMPACT OF BEER TOURISM ON THE TOURISM IN PLZEŇSKÝ AND JUHOČESKÝ REGION
Autor(ka) práce: Dzurovčin, Martin
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Wokoun, René
Oponenti práce: Pělucha, Martin
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
The subject of this thesis is a regional analysis of breweries and microbreweries in the Czech Republic and a comparison of the impacts of two selected breweries and microbreweries in South Bohemia and the Pilsen Region on regional development in relation to tourism. At the beginning of the thesis there are defined the theoretical basis of the localization of industry and economic localization, which is reflected in the new trend in the brewing industry by the establishment of microbreweries. Beer tourism will also be defined as a form of tourism that forms a subset of gastronomic tourism. The main part of the thesis describes and evaluates the development of the number of breweries and microbreweries and their production in selected time periods. Part of the thesis is focused on the influence of the brewery from the territorial self-government point of view in relation to tourism and analysis of their mutual cooperation. Nationwide conclusions are analyzed and compared with the results of controlled interviews with representatives of four selected breweries. Attention is also paid to the popularity of beer festivals, whose economic benefits have a positive impact on the place of action.
Klíčová slova: Economic localization; Beer tourism; Microbreweries

Informace o studiu

Studijní program / obor: Ekonomie a hospodářská správa/Regionalistika a veřejná správa
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Národohospodářská fakulta
Katedra: Katedra regionálních studií

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 22. 1. 2018
Datum podání práce: 12. 5. 2019
Datum obhajoby: 5. 6. 2019
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/64513/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: