Analýza konceptu Smart City v Europě

Název práce: Analýza konceptu Smart City v Európe
Autor(ka) práce: Hricková, Viola
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Kislingerová, Eva
Oponenti práce: Paneš, Patrik
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Mestá sa stávajú centrom života viac než polovice svetovej populácie, čo zvyšuje nároky na život v mestách, ktoré čelia novým výzvam. Pokrok v technológiách priniesol riešenia na mestské problémy ako znečistenie ovzdušia, mestské plánovanie a preľudnenosť. Prepojením technológií a mestského organizmu vznikol nový koncept Smart City, ktorý sa stáva poprednou témou v európskom mestskom plánovaní. V tejto práci sa zameriame na analýzu aplikácie tohto konceptu vo vybraných európskych mestách a porovnáme ich s hlavným mestom Českej republiky. Pomocou dotazníkového šetrenia zistíme popularitu konceptu v Prahe a prostredníctvom metodiky Kepner-Tregoe určíme najvhodnejšiu oblasť na konceptu Smart City. Práca pomôže objasniť problematiku Smart City širokej verejnosti, ktorá je ňou najviac ovplyvnená.
Klíčová slova: Smart City; Európska únia; udržateľnosť; urbanizmus; životné prostredie
Název práce: Analysis of the Smart City concept in Europe
Autor(ka) práce: Hricková, Viola
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Kislingerová, Eva
Oponenti práce: Paneš, Patrik
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Cities are becoming the center of life for more than half of the world's population what causes the increasing demands of living and cities are facing new challenges. Technological change has brought solutions to urban problems such as air pollution, urban planning and overcrowding. By linking technology and the urban organism, a new Smart City concept has emerged and becoming a prominent theme in European urban planning. In this work we will focus on analyzing the application of this concept in selected European cities and comparing it with the capital of the Czech Republic. With the help of a questionnaire survey we will find out the popularity of the concept in Prague and through Kepner-Tregoe methodology we will determine the most suitable area for the Smart City concept. Work will help clarify the issue of Smart City to the general public which is the most affected by it.
Klíčová slova: Smart City; European union; sustainability; environment; urbanism
Název práce: Analýza konceptu Smart City v Europě
Autor(ka) práce: Hricková, Viola
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Kislingerová, Eva
Oponenti práce: Paneš, Patrik
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Města se stávají centrem života více než poloviny světové populace, což zvyšuje nároky na život ve městech, které čelí novým výzvám. Pokrok v technologiích přinesl řešení na městské problémy jako znečištění ovzduší, městské plánování a přelidněnost. Propojením technologií a městského organismu vznikl nový koncept Smart City, který se stává přední tématem v evropském městském plánování. V této práci se zaměříme na analýzu aplikace tohoto konceptu ve vybraných evropských městech a porovnáme je s hlavním městem České republiky. Pomocí dotazníkového šetření zjistíme popularitu konceptu v Praze a prostřednictvím metodiky Kepner-Tregoe určíme nejvhodnější oblast na konceptu Smart City. Práce pomůže objasnit problematiku Smart City široké veřejnosti, která je jí nejvíce ovlivněna.
Klíčová slova: Smart City ; Evropská unie; udržitelnost; urbanismus; životní prostředí

Informace o studiu

Studijní program / obor: Ekonomika a management/Management
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta podnikohospodářská
Katedra: Katedra strategie

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 3. 8. 2018
Datum podání práce: 13. 5. 2019
Datum obhajoby: 5. 6. 2019
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/66445/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: