Řízení rizik pomocí nástrojů business intelligence

Název práce: Riadenie rizík pomocou nástrojov Business Intelligence
Autor(ka) práce: Kňavová, Silvia
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Míšek, Radoslav
Oponenti práce: Chval, David
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Diplomová práca sa zaoberá analýzou riadenia úverového rizika, ktorému v dnešnej dobe podliehajú všetky úverové inštitúcie. Pojednáva o dôležitosti automatizačných procesov pri jeho riadení a zameriava sa na nástroje Business Intelligence. Charakterizuje základné princípy, jednotlivé komponenty a dôraz kladie na vytvorenie efektívneho a ľahko pochopiteľného reportu a zameriava sa na pravidlá pri vizualizovaní dát. V prvej časti práce sú definované finančné riziká a dôraz je kladený na úverové riziko a postupy jeho riadenia. Značná časť sa venuje vývoji regulačných štandardov, ktoré musia banky dodržiavať. Tretia kapitola pojednáva o skóringových modeloch so zameraním na úverové riziko, tzv. credit skóring. V praktickej časti sú princípy BI rozobrané v prostredí bánk ako úverových inštitúcií. Cieľom tejto diplomovej práce je aplikácia nástrojov Business Intelligence na bankový sektor vo forme efektívnej architektúry dátového skladu a prehľadného dashboardu, a to v kontexte regulačných princípov.
Klíčová slova: Bazilej; riadenie úverového rizika; Business Intelligence; dátový sklad
Název práce: Řízení rizik pomocí nástrojů business intelligence
Autor(ka) práce: Kňavová, Silvia
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Míšek, Radoslav
Oponenti práce: Chval, David
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Diplomová práce se zabývá analýzou řízení úvěrového rizika, jemuž v dnešní době podléhají všechny úvěrové instituce. Pojednává o důležitosti automatizačních procesů při jeho řízení a zaměřuje se na nástroje Business Intelligence. Charakterizuje základní principy, jednotlivé komponenty a důraz klade na vytvoření efektivního a snadno pochopitelného reportu. Důraz klade na pravidla při vizualizování dat. V první části práce jsou definovány finanční rizika a důraz je kladen na úvěrové riziko a postupy jeho řízení. Značná část se věnuje vývoji regulačních standardů, které musí banky dodržovat. Třetí kapitola pojednává o skóringových modelech se zaměřením na úvěrové riziko, tzv. credit skóring. V praktické části jsou principy BI rozebrány v prostředí bank jako úvěrových institucí. Cílem této práce je aplikace nástrojů Business Intelligence na bankovní sektor ve formě efektivní architektury datového skladu a přehledného dashboardu, a to v kontextu regulačních principů.
Klíčová slova: datový sklad; Basel; Business Intelligence; řízení úvěrového rizika
Název práce: Risk Management using Business Intelligence tools
Autor(ka) práce: Kňavová, Silvia
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Míšek, Radoslav
Oponenti práce: Chval, David
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
The diploma thesis is focused on the analysis of credit risk management, which is currently exposed to all credit institutions. It discusses the importance of automatization processes in managing it and focuses on Business Intelligence tools. It characterizes the basic principles, the individual components and the emphasis puts on creating an efficient and easy-to-understand report based on rules for data visualization. In the first part of the thesis, financial risks are defined and the emphasis is placed on credit risk and its management procedures. Much is devoted to the development of regulatory standards that banks must adhere to. The third chapter deals with scoring models with a focus on credit risk, so-called. Credit scoring. In the practical part, the principles of BI are discussed in the environment of banks as credit institutions. The aim of this thesis is to apply Business Intelligence tools to the banking sector in the form of efficient data warehouse architecture and a well-arranged dashboard in the context of regulatory principles.
Klíčová slova: Business Intelligence; Data Warehouse; Credit Risk Management; Basel

Informace o studiu

Studijní program / obor: Finance a účetnictví/Finanční inženýrství
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta financí a účetnictví
Katedra: Katedra bankovnictví a pojišťovnictví

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 5. 1. 2019
Datum podání práce: 22. 5. 2019
Datum obhajoby: 12. 6. 2019
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/68176/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: