Analýza investiční příležitosti v oblasti obnovitelných zdrojů

Název práce: Analýza investičních příležitostí v oblasti obnovitelných zdrojov
Autor(ka) práce: Zapotocká, Andrea
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Huňáček, Pavel
Oponenti práce: Žídek, Ondřej
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Energetická náročnosť ľudstva neustále rastie, čím sa čoraz dôležitejšie stáva využívanie rôznych obnoviteľných zdrojov energie, ktoré znižujú negatívne vplyvy na životné prostredie. Vzhľadom na dosiahnutie cieľov v oblasti ochrany klímy má fotovoltaická energia rastúcu úlohu v globálnom energetickom mixe. Táto bakalárska práca prezentuje ekonomické aspekty fotovoltaickej elektrárne v Maďarsku, ktorá je navrhnutá tak, aby vyhovovala maďarským predpisom o obnoviteľnej energii. V tejto práci sa vyhodnocoval projekt o celkovom inštalovanom výkone cca 15 MW. Uvádzajú sa a vysvetľujú maďarské ekonomické FV nariadenia o tarifách podpory energie z obnoviteľných zdrojov, v konkrétnom projekte na základe využitia garantovaných výkupných cien ako garancie štátu. Analyzuje sa investičná príležitosť pomocou ekonomických ukazovateľov. Táto práca by mohla pomôcť zainteresovaným stranám na trhu (napr. Maďarský priemyselný sektor a miestne samosprávy) pochopiť možné smery ekonomického vývoja FV. Výsledok ukazuje, že investičná príležitosť vyhodnocovanej FV elektrárne Barcs v Maďarsku je dobrým rozhodnutím z ekonomického hľadiska podľa maďarských predpisov platných v roku 2018.
Klíčová slova: obnoviteľné zdroje; solárna energia; fotovoltaika; výkupné ceny; Maďarsko
Název práce: Analysis of investment opportunities in renewable resources
Autor(ka) práce: Zapotocká, Andrea
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Huňáček, Pavel
Oponenti práce: Žídek, Ondřej
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Mankind is intensifying the rate of energy use; consequently, the use of various renewable energy sources are increasingly important to reduce negative environmental impacts. In order to achieve climate protection goals photovoltaic energy plays a growing role in the global energy world. This bachelor thesis presents the economic aspects of a photovoltaic power plant in Hungary, which is designed to comply with Hungarian renewable energy regulations. In this work a project with a total installed capacity of roughly 15 MW was evaluated. Hungarian economic PV regulations on renewable energy support tariffs are provided and explained in this specific project, all of which is based on the use of guarantted feed-in-tariffs as a state guarantee. The investment opportunity is analyzed using economic indicators. This work could help market stakeholders (e.g. Hungarian industrial sector and local government) understand the possible direction of economic development of the PV plant. The results show that the investment opportunity of the evaluated Barcs PV plant in Hungary is a good decision from an economic point of view according to the 2018 Hungarian regulations.
Klíčová slova: Renewable energy sources; solar energy; photovoltaics; Feed in tariff; Hungary
Název práce: Analýza investiční příležitosti v oblasti obnovitelných zdrojů
Autor(ka) práce: Zapotocká, Andrea
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Huňáček, Pavel
Oponenti práce: Žídek, Ondřej
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Energetická náročnost lidstva každoročně roste, čímž se stále důležitější stává využívání různých obnovitelných zdrojů energie, které snižují negativní dopady na životní prostředí. Vzhledem k dosažení cílů v oblasti ochrany klimatu, má fotoelektřina rostoucí roli v globálním energetickém mixu. Tato bakalářská práce prezentuje ekonomické aspekty fotovoltaické elektrárny v Maďarsku, která je navržena tak, aby vyhovovala maďarským předpisům o obnovitelné energii. V této práci se vyhodnocoval projekt o celkovém instalovaném výkonu cca 15 MW. Uvádějí se a vysvětlují maďarské ekonomické FV nařízení o tarifech podpory energie z obnovitelných zdrojů, v konkrétním projektu na základě využití garantovaných výkupních cen jako garance státu. Analyzuje se investiční příležitost pomocí ekonomických ukazatelů. Tato práce by mohla pomoci zúčastněným stranám na trhu (např. Maďarský průmyslový sektor a místní samosprávy) pochopit možné směry ekonomického vývoje FV. Výsledek ukazuje, že investiční příležitost vyhodnocované FV elektrárny Barcs v Maďarsku je dobrým rozhodnutím z ekonomického hlediska, podle maďarských předpisů platných v roce 2018.
Klíčová slova: obnovitelné zdroje; solární energie; fotovoltaika; výkupny ceny; Maďarsko

Informace o studiu

Studijní program / obor: Finance a účetnictví/Účetnictví a finanční řízení podniku
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta financí a účetnictví
Katedra: Katedra financí a oceňování podniku

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 13. 2. 2019
Datum podání práce: 28. 5. 2019
Datum obhajoby: 13. 6. 2019
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/69014/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: