Specifické postavení bank v insolvenčním řízení

Název práce: Specifické postavení bank v insolvenčním řízení
Autor(ka) práce: Drobná, Tereza
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Dvořák, Petr
Oponenti práce: Silberhornová, Lenka
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Diplomová práce popisuje postavení bank jako účastníků insolvenčních řízení. V první části diplomové práce jsou představeny základní a klíčové pojmy a instituty, které jsou charakteristické pro insolvenční řízení a jejich pochopení je předpokladem pro následné detailní zkoumání dané problematiky. Druhá část je zaměřena především na popis situace, kdy banka vstupuje do insolvenčního řízení jako věřitel, který v něm uplatňuje svou pohledávku za dlužníkem. Cílem této části diplomové práce je zjistit, zda pro banku budou platit odlišná pravidla v porovnání s ostatními věřiteli, což je následně ověřováno i na reálných datech získaných analýzou insolvenčních řízení, která byla ukončena v letech 2011 až 2013 a v prvním čtvrtletí roku 2018. Poslední, třetí část diplomové práce, je zaměřena na úpadek banky a způsoby jeho řešení. Nejprve jsou představeny teoretické možnosti řešení úpadku jakéhokoli dlužníka a následně jsou zdůrazněna zvláštní pravidla a postupy, které jsou aplikovatelné v případě, že je v insolvenčním řízení řešen úpadek banky. Diplomová práce je zakončena popisem probíhajícího insolvenčního řízení v případě úpadku ERB Bank, který výše zmíněné odchylky od standardní úpravy představuje na praktickém příkladu.
Klíčová slova: Insolvenční zákon; Úpadek banky; Způsoby řešení úpadku banky; Insolvenční řízení
Název práce: Specific position of banks in insolvency proceedings
Autor(ka) práce: Drobná, Tereza
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Dvořák, Petr
Oponenti práce: Silberhornová, Lenka
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
This thesis describes position of banks as participants in insolvency proceedings. The first part of this thesis introduces the fundamental and key terms and institutes which are typical for insolvency proceedings and their understanding is prerequisite for the following detailed examination of the matter. The second part of this thesis focuses on describing the situation in which bank enters into insolvency proceedings as creditor who enforces its claim against the debtor. The aim of this part of the thesis is to find out if bank has to follow different rules in insolvency proceedings than other creditors which is subsequently verified by the real outcomes from insolvency proceedings which were terminated between 2011 – 2013 and in the first quarter of the 2018. The last, third part of the thesis focuses on insolvency of bank and on methods of the resolution of the insolvency of bank. First, theoretical possibilities of solving insolvency of any debtor are introduced and then special rules and procedures are emphasised, which are applicable in case of insolvency of the bank. The thesis is concluded by describing ongoing insolvency proceeding in case of insolvency of ERB Bank which examines above mentioned deviations from standard rules on the practical example.
Klíčová slova: Insolvency proceedings; Insolvency of bank; Insolvency law; Methods of the resolution of the insolvency of bank

Informace o studiu

Studijní program / obor: Finance a účetnictví/Bankovnictví a pojišťovnictví
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta financí a účetnictví
Katedra: Katedra bankovnictví a pojišťovnictví

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 3. 11. 2017
Datum podání práce: 26. 5. 2019
Datum obhajoby: 12. 6. 2019
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/63750/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: