Používání elektronické výměny dat (EDI) ve společnosti SIEMENS AG

Název práce: Používání elektronické výměny dat (EDI) ve společnosti SIEMENS AG
Autor(ka) práce: Bílek, Jaroslav
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Novák, Radek
Oponenti práce: Jechová, Hana
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Práce se zabývá problematikou současného stavu elektronické výměny dat a jejich využití v logistickém řetězci společnosti Siemens AG, pro kterou autor práce v době zpracování diplomové práce pracoval prostřednictvím její dceřiné společnosti Siemens, s.r.o.. Úvodní kapitola představuje německou společnost Siemens AG a její vývoj až po současnost. Prostor je také věnován její dceřiné společnosti Siemens, s.r.o., působící v České republice. Následuje část zabývající se problematikou EDI. V té je popsán vývoj, základní principy i technické záležitosti EDI. Důležitou částí každé technologie jsou i klady a zápory, které s sebou přináší, a to včetně zabezpečení celého procesu. Nedílnou součástí EDI je legislativa, která je důležitým aspektem celé problematiky. Další část je zaměřená již přímo na společnost Siemens AG. Zde je vysvětlena současná situace, typy EDI zpráv, klíčové identifikátory, které Siemens AG využívá i programy čerpající z EDI přenosu informace. V analytické části je pak na dvou dopravcích vysvětlen připojovací proces k EDI a jeho nástrahy. EDI funguje jako nástroj pro usnadnění logistiky v mezinárodním obchodě a společně ve spolupracI s nadnárodní společností Siemens AG je téma zaměřené i na hlavní obor studenta, tedy mezinárodní obchod. Práce byla konzultována s experty ze společnosti Siemens, s.r.o. a později bude použita pro interní účely firmy Siemens AG.
Klíčová slova: EDI; Připojovací proces; Milník; UPS; SENATOR INTERNATIONAL Spedition GmbH; Siemens AG; Siemens, s.r.o.
Název práce: USAGE OF ELECTRONIC DATA EXCHANGE (EDI) IN SIEMENS AG
Autor(ka) práce: Bílek, Jaroslav
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Novák, Radek
Oponenti práce: Jechová, Hana
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
The master thesis deals with the current state of Electronic Data Interchange (EDI) and its use in the logistics chain of Siemens AG, for which the author of the thesis was working through its subsidiary Siemens, s.r.o..The first chapter introduces the German company Siemens AG and its development to the present. The space is also dedicated to her daughter Siemens, s.r.o., operating in the Czech Republic. The following section deals with EDI. It describes the development, basic principles and technical issues of EDI. An important part of each technology is the pros and cons that it brings, including the security of the entire process. Legislation is an integral part of the issue. The following section is already focused on Siemens AG. Here is an explanation of the current situation, types of EDI messages, key identifiers that Siemens AG also uses programs drawing on EDI information transfer. In the analytical part, the onboarding process to EDI and its threats is explained on two carriers.EDI acts as a tool for facilitating logistics in international trade and, along with cooperation with the multinational Siemens AG, is also a focus on the student's core studies, which is international trade.The work was consulted with experts from Siemens, s.r.o. and later will be used internally by Siemens AG.
Klíčová slova: Siemens AG; Siemens, s.r.o.; Onboarding Process; UPS; ENATOR INTERNATIONAL Spedition GmbH; EDI; Milestone

Informace o studiu

Studijní program / obor: Mezinárodní ekonomické vztahy/Mezinárodní obchod
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta podnikohospodářská
Katedra: Katedra logistiky

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 14. 2. 2018
Datum podání práce: 27. 5. 2019
Datum obhajoby: 5. 6. 2019
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/64810/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: