Analýza opatření proti praní špinavých peněz v bankovním sektoru Vietnamu a České republiky

Název práce: Analýza opatření proti praní špinavých peněz v bankovním sektoru Vietnamu a České republiky
Autor(ka) práce: Bui, Ngoc Tien Filip
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Kučerová, Adéla
Oponenti práce: Silberhornová, Lenka
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Bakalářská práce je zaměřena na problematiku praní špinavých peněz s cílem analyzovat opatření, které v současné době aplikují země rozvinuté (zde Česká republika) a země rozvíjející se (zde Vietnam). Pozornost je věnována především hlavním postupům a opatřením proti legalizaci výnosů z trestné činnosti, které dané země uplatňují. Předmětem úvodní části je vymezení pojmu AML (Anti-Money Laundering) a zároveň vymezení šedé ekonomiky, která s problematikou AML úzce souvisí. Dále je probrána legislativa AML platná v ČR a VN společně s hlavní úlohou regulatorních a příslušných orgánů působících v oblasti boje proti praní špinavých peněz. Součástí je i vymezení mezinárodních smluv a orgánů působících v této oblasti. Empirická část práce je věnována analýze a porovnání hlavních AML opatření v rozvinuté zemi (ČR) a v rozvíjející se zemi (VN), které jsou aplikovány v boji proti praní špinavých peněz. V závěru je zhodnocená účinnost těchto opatření a shrnutí výsledků, které vzešly z bakalářské práce.
Klíčová slova: šedá ekonomika; Česká republika; praní špinavých peněz; Vietnam; legalizace výnosů z trestné činnosti; AML
Název práce: Analysis of measures against money laundering in the banking sector of Vietnam and the Czech Republic
Autor(ka) práce: Bui, Ngoc Tien Filip
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Kučerová, Adéla
Oponenti práce: Silberhornová, Lenka
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
The bachelor thesis is focused on the issue of money laundering in order to analyse the measures currently applied by the developed countries (here the Czech Republic) and the developing countries (here Vietnam). The main attention is paid to the main procedures and measures against the legalization of the proceeds of crime, which are applied by the given countries. The subject of the introductory part is the definition of the term AML (Anti-Money Laundering) and the definition of the grey economy, which is closely related to AML. Furthermore, the AML legislation in force in the CZ and VN is discussed together with the main role of regulatory and competent authorities involved in the fight against money laundering. It also includes the definition of international treaties and bodies operating in this area. The empirical part is devoted to the analysis and comparison of the main AML measures in the developed country (CZ) and in the developing country (VN), which are applied in the fight against money laundering. In conclusion, the effectiveness of these measures and the summary of the results of the bachelor thesis are evaluated.
Klíčová slova: Czech Republic; AML; money laundering; grey economy; Vietnam; legalization of proceeds from crime

Informace o studiu

Studijní program / obor: Finance a účetnictví/Bankovnictví a pojišťovnictví
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta financí a účetnictví
Katedra: Katedra bankovnictví a pojišťovnictví

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 14. 3. 2019
Datum podání práce: 3. 6. 2019
Datum obhajoby: 19. 6. 2019
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/69191/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: