Kybernetická bezpečnost (případová studie NATO)

Název práce: Kybernetická bezpečnosť (prípadová štúdia NATO)
Autor(ka) práce: Bendeová, Alexandra
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Dubský, Zbyněk
Oponenti práce: Eichler, Jan
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Útoky v kybernetickom priestore predstavujú už niekoľko rokov neustále sa zväčšujúcu hrozbu. NATO, ako obranná aliancia Severoatlantickej zmluvy, by malo byť aktérom, ktorý stojí na čele týchto snáh o zvýšenú bezpečnosť. Kybernetické útoky proti NATO dokázali, že kybernetická bezpečnosť a obrana by mali byť pre túto alianciu najvyššou prioritou a kybernetická obrana by mala tvoriť jadro kolektívnej obrany. Postavenie NATO a jeho snahy o adresovanie týchto hrozieb sú často subjektom hodnotení a diskusií. V tejto bakalárskej práci bude skúmaný vývoj a súčasný stav kybernetickej bezpečnosti NATO. Cieľom práce je na základe analýzy zistiť motiváciu organizácie pri reakciách na jednotlivé útoky a zároveň vytýčiť udalosti, ktoré slúžili ako ich katalyzátor.
Klíčová slova: kybernetická bezpečnosť; kybernetické hrozby; NATO
Název práce: Kybernetická bezpečnost (případová studie NATO)
Autor(ka) práce: Bendeová, Alexandra
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Dubský, Zbyněk
Oponenti práce: Eichler, Jan
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Útoky v kybernetickém prostoru představují již několik let neustále zvětšující se hrozbu. NATO, jakožto obranná aliance Severoatlantické smlouvy, by mělo být aktérem, který stojí v čele těchto snah o zvýšenou bezpečnost. Kybernetické útoky proti NATO dokázaly, že kybernetická bezpečnost a obrana by měly být pro tuto alianci nejvyšší prioritou a kybernetická obrana by měla tvořit jádro kolektivní obrany. Postavení NATO a jeho snahy o adresování těchto hrozeb jsou často subjektem hodnocení a diskusí. V této bakalářské práci bude zkoumán vývoj a současný stav kybernetické bezpečnosti NATO. Cílem práce je na základě analýzy zjistit motivace organizace při reakcích na jednotlivé útoky a zároveň vytyčit události, které sloužily jako jejich katalyzátor.
Klíčová slova: kybernetická bezpečnost; kybernetické hrozby; NATO
Název práce: Cyber security (case study of NATO)
Autor(ka) práce: Bendeová, Alexandra
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Dubský, Zbyněk
Oponenti práce: Eichler, Jan
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Attacks in cyber domain have been an increasing threat for the last years. The NATO, as a defence Alliance of North Atlantic Treaty, should be an actor that plays a leading role in efforts for enhanced security. Cyber attacks against NATO have proven that cyber security and defence should be the biggest priorities and cyber defence should be at the core of collective defence. The role of NATO and its efforts in addressing these threats are often subjects of evaluations and discussions. The topic of research of this bachelor thesis will be the development and current state of cyber security of NATO. The aim of this thesis is will be to discover motivations behind the reactions to certain attacks experienced by the Alliance through analysis and to pinpoint events, that have served as a catalyst.
Klíčová slova: cyber attacks; cyber security; NATO

Informace o studiu

Studijní program / obor: Mezinárodní ekonomické vztahy/Mezinárodní studia - diplomacie
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta mezinárodních vztahů
Katedra: Katedra mezinárodních studií a diplomacie

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 22. 5. 2018
Datum podání práce: 26. 6. 2019
Datum obhajoby: 3. 9. 2019
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/66022/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: