Plýtvání potravinami jako ekonomický a ekologický problém
Název práce: | Plýtvání potravinami jako ekonomický a ekologický problém |
---|---|
Autor(ka) práce: | Mangová, Zuzana |
Typ práce: | Diplomová práce |
Vedoucí práce: | Němcová, Ingeborg |
Oponenti práce: | Antal, Jarolím |
Jazyk práce: | Česky |
Abstrakt: | Tato diplomová práce se zabývá problematikou plýtvání potravin. Hlavním cílem této práce je na základě vlastního analytického postupu ověřit hypotézu, zda existuje závislost mezi výší příjmu jednotlivce a množstvím vyplýtvaných potravin. Pro ověření této hypotézy je využita korelační analýza mezi HDP/capita a množstvím vyplýtvaných potravin na obyvatele. Druhým cílem této práce je ověřit hypotézu, která tvrdí, že vzdělanější lidé plýtvají relativně méně. Pro tento účel je využito dotazníkového šetření. Práce se dále zabývá vymezením typů plýtvání potravin, ale i jejich environmentálními a ekonomickými dopady plýtvání. V návaznosti na to jsou také navrhnuta řešení pro omezení plýtvání potravin na úrovni výrobní i spotřebitelské. |
Klíčová slova: | Plýtvání potravinami; Potraviny; Trendy ve spotřebě; Dopady plýtvání; Potravinové ztráty |
Název práce: | Food Waste – Economic and Ecological Problem |
---|---|
Autor(ka) práce: | Mangová, Zuzana |
Typ práce: | Diploma thesis |
Vedoucí práce: | Němcová, Ingeborg |
Oponenti práce: | Antal, Jarolím |
Jazyk práce: | Česky |
Abstrakt: | This Master´s Thesis deals with the issue of Food Waste as an economic and ecological problem. The main objective is to authenticate hypothesis that the amount of the food waste is reliant on the size of an individual´s income, thus, a correlation analysis is carried out. This analysis measures the strength of a relationship between GDP/capita and the amount of food wasted/capita. The second objective is to authenticate hypothesis that more educated individuals waste less food. In order to do so a questionnaire survey is executed. The Thesis also investigates the specification of food waste and food loss, furthermore, also the environmental and economic impact of the food waste is addressed. As a follow-up to this, certain solutions how to reduce the food waste are suggested. |
Klíčová slova: | Food Waste; Food Loss; Food; Consumption Trends; Consequences of the Food Waste |
Informace o studiu
Studijní program / obor: | Mezinárodní ekonomické vztahy/Mezinárodní obchod |
---|---|
Typ studijního programu: | Magisterský studijní program |
Přidělovaná hodnost: | Ing. |
Instituce přidělující hodnost: | Vysoká škola ekonomická v Praze |
Fakulta: | Fakulta mezinárodních vztahů |
Katedra: | Katedra mezinárodních ekonomických vztahů |
Informace o odevzdání a obhajobě
Datum zadání práce: | 11. 9. 2017 |
---|---|
Datum podání práce: | 27. 6. 2019 |
Datum obhajoby: | 5. 9. 2019 |
Identifikátor v systému InSIS: | https://insis.vse.cz/zp/62825/podrobnosti |