Analýza očekávání a preferencí generace "Z" z pohledu trhu práce v roce 2019

Název práce: Analýza očakávaní a preferencií generácie "Z" z pohľadu trhu práce v roku 2019
Autor(ka) práce: Ištoňa, Martin
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Rotschedl, Jiří
Oponenti práce: Kotýnková, Magdalena
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Táto bakalárska práca sa zaoberá očakávaniami a preferenciami Generácie Z, ktorá je v súčasnosti najmladšou generáciou vstupujúcou na trh práce. Cieľom tejto práce je prostredníctvom analýzy a interpretácie dát získaných z dotazníkového prieskumu zistiť, aké sú charakteristiky Generácie Z, jej preferencie a vízie na trhu práce, ktorými sa špecifikujú a tieto poznatky porovnať so staršou generáciou – Generáciou Y. V teoretickej časti sa práca zaoberá trhom práce, jeho členeniu a aktuálnym výzvam, ktorým čelí. Pozornosť je ďalej venovaná ľudskému kapitálu a investíciám do ľudského kapitálu. V neposlednom rade je zadefinovaný pojem generácia a sú špecifikované obe generácie sledovanej v tejto bakalárskej práci. Praktická časť je zameraná na analýzu dát získaných vlastným kvantitatívnym výskumom, pričom sú tieto dáta porovnané naprieč generáciami. Výskum je rozčlenený do kategórií, ktoré bližšie určujú pracovné preferencie a vytvárajú širší kontext pre pochopenie vnímania pracovného trhu respondentmi jednotlivých generácií, a to konkrétne: rodina, pracovný čas, výber zamestnania, robotizácia a automatizácia, vzdelanie a diverzita. Výsledky analýzy ukazujú, že sledované generácie sa na trhu práce Českej a Slovenskej republiky od seba výrazne nelíšia v oblastí pracovných preferencií. Odpovede respondentov zároveň nepriamo poukázali na nedostatky v oblasti rodinnej politiky a chýbajúcej väzby vzdelávacieho systému na potreby trhu práce.
Klíčová slova: trh práce; ľudský kapitál; pracovné preferencie; Generácia Z; Generácia Y
Název práce: Analýza očekávání a preferencí generace "Z" z pohledu trhu práce v roce 2019
Autor(ka) práce: Ištoňa, Martin
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Rotschedl, Jiří
Oponenti práce: Kotýnková, Magdalena
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Tato bakalářská práce se zabýva očekáváními a preferencemi Generace Z, která je v současnosti nejmladší generací vstupujíci na trh práce. Cílem této práce je prostřednictvím analýzy a interpretace dat získaných z dotazníkového šetření zjistit, jaké jsou charakteristiky Generace Z, její preference a vize na trhu práce, kterými se specifikují a tyto poznatky porovnat se starší generací - Generací Y. V teoretické části se práce zabýva trhem práce, jeho členením a aktuálním výzvam, kterým čelí. Pozornost je dále věnovaná lidskému kapitálu a investicím do lidského kapitálu. V neposlední řadě je definován pojem generace a jsou specifikovány obě generace sledované v této bakalářske práci. Praktická část je zaměřena na analýzu dat získaných kvantitativním výzkumem, přičemž jsou tato data porovnány napříč generacemi. Výzkum je rozčleněn do kategorií, které blíže určují pracovní preference a vytvářejí širší kontext pro pochopení vnímaní pracovního trhu respondenty jednotlivých generací, a to konkrétně: rodina, pracovní čas, výběr zaměstnání, robotizace a automatizace, vzdělání a diverzita. Výsledky analýzy ukazují, že sledované generace se na trhu práce České a Slovenské republiky od sebe výrazně neliší v oblasti pracovních preferencí. Odpovědi respondentů zároveň nepřímo poukázali na nedostatky v oblasti rodinné politiky a chýbějící vazby vzdělávacího systému na potřeby trhu práce.
Klíčová slova: trh práce; lidský kapitál; pracovní preference; Generace Z; Generace Y
Název práce: Analysis of expectations and preferences of the Generation Z on the labour market in 2019
Autor(ka) práce: Ištoňa, Martin
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Rotschedl, Jiří
Oponenti práce: Kotýnková, Magdalena
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
This bachelor thesis deals with the expectations and preferences of Generation Z, which is currently the youngest generation entering the labour market. The aim of this thesis is to analyse and interpret the data obtained from the questionnaire survey in order to characterise the specifics of Generation Z, its preferences and vision of the labour market and compare these findings with the older generation – Generation Y. The theoretical part of the thesis deals with labour market, its structure and current challenges which faces. Furthermore, the thesis deals with human capital and investments in human capital. Last but not least, the term generation is defined and both generations examined in this thesis are described. The practical part is focusing on the analysis of data obtained by own quantitative research and findings are compared across generations. Research is divided into categories to identify job preferences more closely and create a broader context for understanding the perception of the labour market by respondents of each generation, namely: family, working time, job choice, robotics and automation, education and diversity. The results of the analysis show that the surveyed generations on the labour market of the Czech and Slovak republic do not differ significantly in the domain of working preferences. At the same time, respondents' answers indirectly pointed to shortcomings in family policy and the missing link between the education system and labour market needs.
Klíčová slova: labour market; human capital; work preferences; Generation Z; Generation Y

Informace o studiu

Studijní program / obor: Ekonomie a hospodářská správa/Národní hospodářství
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Národohospodářská fakulta
Katedra: Katedra hospodářské a sociální politiky

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 25. 2. 2019
Datum podání práce: 20. 8. 2019
Datum obhajoby: 12. 9. 2019
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/68854/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: