Návrh sady principů pro zavádění a zlepšování přístupu DevOps - akční výzkum v agilním týmu

Název práce: Návrh sady principů pro zavádění a zlepšování přístupu DevOps - akční výzkum v agilním týmu
Autor(ka) práce: Vaculová, Kateřina
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Doležel, Michal
Oponenti práce: Buchalcevová, Alena
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Tato diplomová práce se zabývá tématem zavádění a zlepšování DevOps v agilních vývojových týmech. Cílem práce je navržení sady principů, které pomohou se zlepšením DevOps v agilních týmech, a jejich následné ověření. První část práce obsahuje teoretické ukotvení konceptu DevOps, jež čerpá z odborné literatury. Zaměřuje se na definici DevOps, vysvětluje model kultury, automatizace, měření a sdílení (CAMS) pro lepší pochopení DevOps přístupu a poskytuje teoretický úvod k navrženým principům. Druhá část práce, empirická, popisuje průběh a analýzu výsledků akčního výzkumu, který se odehrával v konkrétním agilním týmu a sloužil jako podklad k navržení zmíněných DevOps principů. Třetí část práce se skládá ze samotných navržených principů sestavených logickou indukcí získaných poznatků v rámci akčního výzkumu a rešerše literatury. Závěr práce obsahuje výsledek dvou způsobů ověření navržených principů, a to expertní názor a kvalitativní výzkum v rámci uspořádané ohniskové skupiny. Navržené principy jsou doplněny šablonou DevOps matice vyspělosti, která se nachází v příloze diplomové práce.
Klíčová slova: DevOps; principy DevOps; CAMS; práce v agilních týmech
Název práce: Designed set of principles of adoption and improvement of DevOps approach – action research in agile development team
Autor(ka) práce: Vaculová, Kateřina
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Doležel, Michal
Oponenti práce: Buchalcevová, Alena
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
This diploma thesis is focused on adoption and improvement of DevOps approach in agile development teams. The main goal is to design and verify a set of principles, that should help with DevOps in agile teams. The first part of the thesis contains theoretical base of the DevOps concept based on technical literature. It aims on DevOps definition, the culture, automation, measurement and sharing (CAMS) model and provides a theroetical background for the designed set of principles. The second empirical part provides a description and analysis of an action research, which was executed in a particular agile development team. The results also provide input information for the proces of designing DevOps principles. The third part describes designed DevOps principles, that were assembled using the inductive reasoning method. The conclusion of the thesis contains two types of verification of the designed principles, which are expert’s opinion and focus group discussion. The attachment contains a DevOps maturity matrix in addition to the designed principles.
Klíčová slova: ways of working; agile team; DevOps principles; DevOps

Informace o studiu

Studijní program / obor: Aplikovaná informatika/Informační systémy a technologie
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta informatiky a statistiky
Katedra: Katedra informačních technologií

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 23. 5. 2019
Datum podání práce: 28. 11. 2019
Datum obhajoby: 31. 1. 2020
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/69822/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: