Proč roste počet a význam speciálních ekonomických zón v hostitelských zemích na příkladu 10 vybraných od roku 2009 do 2019 a jejich trend?

Název práce: Proč roste počet a význam speciálních ekonomických zón v hostitelských zemích na příkladu 10 vybraných od roku 2009 do 2019 a jejich trend?
Autor(ka) práce: Šlampa, Jan
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Vostrovská, Zdenka
Oponenti práce: Klement, Josef
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Bakalářská práce se zabývá speciálními ekonomickými zónami a zkoumá jejich hlavní faktory, souvislosti s oblastmi, kde se nachází, a vyvozuje trendy, ke kterým budou v následujících letech tyto instituce spět. Popisuje 10 vybraných ekonomických zón rozmístěných po celém světě a různých druhů v letech 2009 – 2019 i dříve. V teoretické části jsou charakterizovány pojmy související s mobilitou, specializací a dělbou práce a samotná definice speciálních ekonomických zón. V praktické části je metodou analýzy získaných informací charakterizováno 10 speciálních ekonomických zón a nejvýznamnější faktory jsou shrnuty do dílčích závěrů. Uvedenými nejdůležitějšími faktory jsou demografická struktura obyvatelstva, úroveň vzdělání, stav infrastruktury, obchodněpolitické vztahy a poloha. Práce upozorňuje také na ohleduplné zacházení se životním prostředím a chování k lidem, které by mohly zóny ohrožovat.
Klíčová slova: speciální ekonomické zóny; přímé zahraniční investice; mobilita
Název práce: Why does the number and importance of special economic zones in host countries grow on the example of 10 selected from 2009 to 2019 and their trend?
Autor(ka) práce: Šlampa, Jan
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Vostrovská, Zdenka
Oponenti práce: Klement, Josef
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Bachelor thesis focuses on the special economic zones and examines their main factors, connections with areas where they are located deduces trends to which these institutions will follow in coming years. It describes 10 selected special economic zones located around the world with different species in 2009 – 2019 and earlier. In the theoretical part are characterized terms related to mobility, specialization, division of labour and the definition of special economic zones. In the practical part, there are 10 special economic zones characterized by the method of analysis of obtained information. The most important factors are summarized in partial conclusions. The most important mentioned factors are the demographic structure of population, the level of education, the state of the infrastructure, trade policy relations and location. The thesis also points out considerate treatment of the environmental and behavior towards people who could be endangered by zones.
Klíčová slova: foreign direct investment; special economic zones; mobility

Informace o studiu

Studijní program / obor: Ekonomie a hospodářská správa/Národní hospodářství
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Národohospodářská fakulta
Katedra: Katedra hospodářské a sociální politiky

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 1. 10. 2019
Datum podání práce: 12. 12. 2019
Datum obhajoby: 5. 2. 2020
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/71314/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: