Determinanty hospodářského růstu dle strany nabídky a poptávky s akcentem na alokaci kapitálu

Název práce: Determinanty hospodárskeho rastu podľa strany ponuky a dopytu s akcentom na alokáciu kapitálu
Autor(ka) práce: Čigášová, Patrícia
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Šíma, Ondřej
Oponenti práce: Salfický, Rudolf
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Diplomová práca vychádza z myšlienkových konceptov teórie dopytu a ponuky a ich interpretácie hlavných determinantov hospodárskeho rastu. Strana dopytu býva primárne spojovaná s definovaním faktorov ovplyvňujúcich indikátory rastu (produktu, tj. nie potenciálu) v krátkom období, zatiaľ čo myšlienkové prúdy teórie ponuky sa zameriavajú skôr na determinanty dlhého obdobia (tj. dôvody pohybu potenciálu). Snahou je poukázať na to, že pri vysvetľovaní skutočného vývoja hospodárského rastu je potreba nedržať sa striktne jedného z prístupov, ale skôr bližšie skúmať ukazovatele oboch typov teórii a pohľadov a ich vzájomnú spojitosť. Práca zhodnocuje, že väčšina autorov daných teorii síce určila investície ako dôležitú zložku generujúcu rast, ale už nekládla dostatočnú pozornosť faktu, že investície nemusia byť homogénne – hlavne čo sa týka produktivity spojenej s finálnou alokáciou toku finančného kapitálu. Je dôležité identifikovať, aké aktivity sú investíciami podporované, pričom tok prostriedkov je rozobraný v kontexte zadlženia ekonomických subjektov. Je poukázané na to, že akumulácia kapitálu je často nasledovaná tokom práce, a teda závisí na druhu aktivity, v ktorej sú faktory alokované, keďže nie pre všetky je potenciál prispievať k dlhodobému rastu technologickej a ekonomickej úrovne rovnaký. Tento pohľad je využitý pre analýzu stagnácie hospodárskeho rastu v rozvinutých ekonomikách, so zameraním na kombináciu účinkov sledovaného toku kapitálu, práce, produktivity aktivít, do ktorých faktory prúdia a ďalších dopytových a ponukových determinantov.
Klíčová slova: determinanty hospodárskeho rastu; strana ponuky a dopytu; heterogenita investícii
Název práce: Determinants of the economic growth by the supply and demand side with an emphasis on capital allocation
Autor(ka) práce: Čigášová, Patrícia
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Šíma, Ondřej
Oponenti práce: Salfický, Rudolf
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
The master thesis is based on the concepts of the demand and supply theory and their interpretation of the main determinants of the economic growth. The demand side is primarily associated with the definition of the factors that affect growth (of output, not potential) in the short term, while the supply theories rather focus on the long-term determinants (i.e. reasons for changes of the potential output). The aim is to point out that the explanation of real economic growth shall not strictly follow only one approach, but rather examine the indicators of both types of the theories and views and their interconnection. The thesis assesses that authors of the theories mostly identified investments as an important component of growth but did not pay enough attention to the fact that investments do not have to be homogenous – especially in terms of productivity associated with the final allocation of financial capital flows. It is important to identify which activities are supported by the investments, while the flow of funds is analysed in connection with the indebtedness of economic entities. It is remarked that the accumulation of capital is usually followed by the flow of labour and thus it depends on type of activity in which the factors are allocated, since the potential to contribute to the long-term technological and economic growth is not the same for all of them. This view is used to analyse the stagnation of economic growth in advanced economies, focusing on the combination of effects of the observed capital and labour flow, productivity of activities into which the factors flow and other demand and supply determinants.
Klíčová slova: determinants of economic growth; demand and supply side; heterogeneity of investments
Název práce: Determinanty hospodářského růstu dle strany nabídky a poptávky s akcentem na alokaci kapitálu
Autor(ka) práce: Čigášová, Patrícia
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Šíma, Ondřej
Oponenti práce: Salfický, Rudolf
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Diplomová práce vychází z myšlenkových konceptů teorie poptávky a nabídky a jejich interpretace hlavních determinantů hospodářského růstu. Strana poptávky bývá primárně spojována s definováním faktorů ovlivňujících indikátory růstu (produktu, tj. nikoliv potenciálu) v krátkém období, zatímco myšlenkové proudy teorie nabídky se zaměřují spíše na determinanty dlouhého období (tj. důvody pohybu potenciálu). Snahou je poukázat na to, že při vysvětlování skutečného vývoje hospodářského růstu je potřeba nedržet se striktně jednoho z přístupů, ale spíše blíže zkoumat ukazatele obou typů teorií a pohledů a jejich vzájemnou spojitost. Práce zhodnocuje, že většina autorů daných teorií sice určila investice jako důležitou složku generující růst, ale už nekladla dostatečnou pozornost faktu, že investice nemusí být homogenní – hlavně co se týče produktivity spojené s finální alokací toku finančního kapitálu. Je důležité identifikovat, jaké aktivity jsou investicemi podporovány, přičemž tok prostředků je rozebrán v kontextu zadlužení ekonomických subjektů. Je poukázáno na to, že akumulace kapitálu je často následována tokem práce, a tedy závisí na druhu aktivity, ve které jsou faktory alokovány, jelikož ne pro všechny je potenciál přispívat k dlouhodobému růstu technologické a ekonomické úrovně stejný. Tento pohled je využitý pro analýzu stagnace hospodářského růstu v rozvinutých ekonomikách, se zaměřením na kombinaci účinků sledovaného toku kapitálu, práce, produktivity aktivit, do kterých faktory proudí a dalších poptávkových a nabídkových determinantů.
Klíčová slova: determinanty hospodářského růstu; strana nabídky a poptávky; heterogenita investic

Informace o studiu

Studijní program / obor: Finance a účetnictví/Finance
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta financí a účetnictví
Katedra: Katedra měnové teorie a politiky

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 2. 5. 2018
Datum podání práce: 30. 12. 2019
Datum obhajoby: 3. 2. 2020
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/65913/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: