Zdieľané ubytovanie v hlavnom meste Praha: dopady a možnosti regulácie

Název práce: Zdieľané ubytovanie v hlavnom meste Praha: dopady a možnosti regulácie
Autor(ka) práce: Magulová, Kristína
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Vlčková, Jana
Oponenti práce: Antal, Jarolím
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Hlavným cieľom diplomovej práce s názvom „Zdieľané ubytovanie v hlavnom meste Praha: dopady a možnosti regulácie“ je preskúmať a zhodnotiť situáciu v oblasti zdieľaného ubytovania v Prahe s dôrazom na najznámejšiu platformu Airbnb, jeho vplyvy na mesto a možnosti jeho regulácie. Prvá kapitola sa zaoberá zdieľanou ekonomikou z celospoločenského hľadiska a diskutuje jej základné charakteristiky. Druhá pojednáva o zdieľanom ubytovaní v hlavnom meste a čiastočne v Českej republike. Uvádza najmä potenciálne dopady zdieľaného ubytovania na mesto a koncentráciu jeho ponúk v porovnaní s tradičnými poskytovateľmi ubytovania spolu s ďalšími aspektami. Posledná kapitola prichádza so stanoviskami autorít na rôznych úrovniach, ale najmä s možnými regulačnými opatreniami, ktoré boli diskutované aj vo svete, a ktoré by mohli zabrániť prehlbovaniu a rozvoju ďalších dopadov zdieľaného ubytovania na mesto.
Klíčová slova: Airbnb; Zdieľané ubytovanie; Dopady; Zdieľaná ekonomika; Česká republika; Praha; Regulácie
Název práce: Zdieľané ubytovanie v hlavnom meste Praha: dopady a možnosti regulácie
Autor(ka) práce: Magulová, Kristína
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Vlčková, Jana
Oponenti práce: Antal, Jarolím
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Hlavním cílem diplomové práce s názvem "Sdílené ubytování v hlavním městě Praha: dopady a možnosti regulace" je prozkoumat a zhodnotit situaci v oblasti sdíleného ubytování v Praze s důrazem na nejznámější platformu Airbnb, jeho vlivy na město a možnosti jeho regulace. První kapitola se zabývá sdílenou ekonomikou z celospolečenského hlediska a diskutuje její základní charakteristiky. Druhá pojednává o sdíleném ubytováni v hlavním městě a částečně v České republice. Uvádí zejména potenciální dopady sdíleného ubytování na město a koncentraci jeho nabídek ve srovnání s tradičními poskytovateli ubytování spolu s dalšími aspekty. Poslední kapitola přichází se stanovisky autorit na různých úrovních, ale zejména s možnými regulačními opatřeními, které byly diskutovány i ve světě, a které by mohly zabránit prohlubování a rozvoji dalších dopadů sdíleného ubytování na město.
Klíčová slova: Sdílená ekonomika; Airbnb; Sdílené ubytování; Dopady; Praha; Česká republika; Regulace
Název práce: Shared Accommodation in the Capital City of Prague: Impacts and Possibilities of Regulation
Autor(ka) práce: Magulová, Kristína
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Vlčková, Jana
Oponenti práce: Antal, Jarolím
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
The main aim of this diploma thesis entitled "Shared Accommodation in the Capital City of Prague: Impacts and Possibilities of Regulation" is to examine and evaluate the situation in the area of shared accommodation in Prague, its impacts on the city, possibilities of its regulation and while emphasizing the most famous Airbnb platform. The first chapter describes the shared economy from a society-wide point of view and discusses its basic characteristics. Second chapter deals with shared accommodation in the capital and partly in the Czech Republic. It states the potential impact of shared accommodation on the city and the concentration of its offers compared to traditional accommodation providers along with other aspects. The last chapter presents the opinions of authorities at various levels, but in particular possible regulatory measures, also discussed in the world, which could prevent the deepening and development of further impacts of shared accommodation on the city.
Klíčová slova: Sharing economy; Airbnb; Shared accommodation; Prague; Impacts; Czech Republic; Regulations

Informace o studiu

Studijní program / obor: Mezinárodní ekonomické vztahy/Mezinárodní obchod
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta mezinárodních vztahů
Katedra: Katedra mezinárodních ekonomických vztahů

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 30. 8. 2019
Datum podání práce: 21. 4. 2020
Datum obhajoby: 25. 5. 2020
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/70316/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: