Prevence rizik v přeshraničním obchodě

Název práce: Prevence rizik v přeshraničním obchodě
Autor(ka) práce: Schmidová, Tereza
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Sato, Alexej
Oponenti práce: Lukášek, Libor
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Tato bakalářská práce se věnuje problematice rizik v mezinárodním podnikatelském prostředí, která se vyskytují jak na straně prodávajícího, tak na straně kupujícího. Jejím cílem je takováto rizika identifikovat a zároveň představit možnosti jejich prevence. Největší pozornost je upřena na rizika komerční, tržní, teritoriální, odpovědnostní, přepravní a kurzová. Jak vyplynulo ze zjištění, každé zmíněné riziko je velmi specifické a k jeho řízení je zapotřebí odlišný přístup. Konkrétní způsoby jejich zajištění jsou popsány ve druhé části této práce, která zahrnuje například aktivity spojené se správou pohledávek, forfaiting, faktoring, pojištění, bankovní instrumenty aj. Praktická část práce se věnuje tématu pohledem do Česka importujícího podniku a srovnává, na kolik se teoretické zásady shodují s běžnou obchodní praxí.
Klíčová slova: Rizika v mezinárodním obchodě; Dokumentární akreditiv; Mezinárodní obchod; Risk Management; Faktoring
Název práce: Risks In Cross-border Trade
Autor(ka) práce: Schmidová, Tereza
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Sato, Alexej
Oponenti práce: Lukášek, Libor
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
This bachelor thesis deals with the issue of risks in the international business environment, which occurs both on the side of the seller and on the side of the buyer. Its aim is to identify such risks and to present possibilities of their prevention. The greatest attention is focused on business, market, territorial, liability, transport and exchange rate risks. It has been found that each of these risks is very specific and a different approach is needed to manage it. Particular ways of securing them are described in the second part of this thesis, which includes, for example, activities related to receivables management, forfaiting, factoring, insurance, banking instruments, etc.The practical part of the thesis discusses the topic from the perspective of the Czech import company and compares the theoretical principles with common business practice.
Klíčová slova: Risks In International Business; Risk Management; Documentary Letter of Credit; International Business; Factoring

Informace o studiu

Studijní program / obor: Mezinárodní ekonomické vztahy/Mezinárodní obchod
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta mezinárodních vztahů
Katedra: Katedra mezinárodního podnikání

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 13. 11. 2018
Datum podání práce: 21. 4. 2020
Datum obhajoby: 26. 5. 2020
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/67726/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: