Vliv postkoloniálních vztahů na celní politiku EU vůči zemím ACP

Název práce: Vliv postkoloniálních vztahů na celní politiku EU vůči zemím ACP
Autor(ka) práce: Di Mercurio, Giulia
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Sankot, Ondřej
Oponenti práce: Grebe, Eva
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Cílem této bakalářské práce je vyhodnotit vliv diplomatických vztahů po rozpadu koloniálního systému na celní politiku EU vůči zemím ACP a její dopad na dovoz banánů ze zemí ACP a Latinské Ameriky. Práce je rozdělena na čtyři kapitoly. První kapitola je věnována Evropské celní unii, co je její podstatě, jaký má význam a jak se vyvíjela. Druhá kapitola se zabývá vnějšími vztahy Evropské unie se zeměmi ACP. Popisuje, jak se mezi dvěma skupinami vyvíjela spolupráce, a analyzuje obchodní vztahy a zahraniční politiku EU vůči těmto zemím. Vyhodnocuje diplomatické vztahy EU se zeměmi ACP a srovnává je s ostatními skupinami rozvojových zemí. Podrobněji jsou ve třetí kapitole popsány vztahy EU s Latinskou Amerikou a vývoj jejich spolupráce. Poslední kapitola je věnována mezinárodnímu trhu s banány. Zabývá se sporem EU s WTO, stručně popisuje jeho průběh a věnuje se dopadům sporu na celní politiku EU a na obchod s banány mezi Evropskou unií, skupinou ACP a státy Latinské Ameriky.
Klíčová slova: WTO; diplomatické vztahy; ACP; Evropská celní unie; preferenční cla; Latinská Amerika; trh s banány
Název práce: The Impact of Postcolonial Relations on EU Customs Policy Towards ACP Countries
Autor(ka) práce: Di Mercurio, Giulia
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Sankot, Ondřej
Oponenti práce: Grebe, Eva
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
The aim of this bachelor thesis is to evaluate the impact of diplomatic relations after colonial system breakup on the EU customs policy towards ACP countries and its impact on banana imports from ACP countries and Latin America. The thesis is divided into four chapters. The first chapter is devoted to the European Customs Union, its essence, its importance and how it has been evolving so far. The second chapter deals with EU’s external relations with ACP countries. It describes the development of cooperation between both groups of countries and analyses trade relations and EU’s foreign policy towards those countries. It evaluates EU’s diplomatic relations with ACP countries and compares them with other groups of developing countries. In the third chapter, the relations between EU and Latin America and development of their cooperation are described more detailed. The last chapter is devoted to international banana market. It deals with the dispute between EU and WTO, briefly describes its process and devotes to consequences of the dispute on EU’s customs policy and on the bananas trade between European Union, ACP group and Latin America.
Klíčová slova: European Customs Union; WTO; banana market; preferential tariff; ACP; diplomatic relations; Latin America

Informace o studiu

Studijní program / obor: Mezinárodní ekonomické vztahy/Mezinárodní studia - diplomacie
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta mezinárodních vztahů
Katedra: Katedra mezinárodních ekonomických vztahů

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 19. 9. 2019
Datum podání práce: 23. 4. 2020
Datum obhajoby: 2. 6. 2020
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/70597/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: