Matice kapacit služba / místo o pacienty s Alzheimerovou chorobou v ČR / SR v kontextu prevalence nemoci

Název práce: Matica kapacit sluzba/miesto o pacientov s Alzheimerovou chorobou v CR/SR v kontexte prevalencie choroby
Autor(ka) práce: Štvrtecká, Lenka
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Pažitný, Peter
Oponenti práce: Sedláková, Jaroslava
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Diplomová práca je zameraná na kapacity zariadení pre ľudí s Alzheimerovou chorobou, konkrétne v SR v špecializovaných zariadeniach a v ČR v domovoch so špeciálnym režimom a to v kontexte prevalencie. Práca je rozdelená do troch hlavných častí a to do teoretickej, metodickej a praktickej. Teoretická časť obsahuje podrobnejšiu charakteristiku Alzheimerovej choroby z hľadiska jej vzniku, príčin, príznakov, prevalencie vo svete ale i v SR a ČR a zároveň je i zameraná na typológiu zariadení zameraných na pacientov s AD. Metodická časť predstavuje voľbu analýzy a jej spôsob realizácie, ktorá vedie k dosiahnutiu vytýčeného cieľa. Praktická časť je zameraná už na samotný zber údajov a ich následné vyhodnotenie v podobe matice kapacít služba/ miesto. Výsledkom tejto praktickej časti je porovnanie skutočných kapacít pre pacientov s Alzheimerovou chorobou v jednotlivých krajoch SR v kontexte prevalencie, ktoré sú ďalej porovnané s kapacitami v krajoch ČR. Diplomová práca obsahuje 29 tabuliek a 12 obrázkov.
Klíčová slova: prevalencia; Alzheimerova choroba; špecializované zariadenie; Z-skóre; kapacitná medzera
Název práce: Matice kapacit služba / místo o pacienty s Alzheimerovou chorobou v ČR / SR v kontextu prevalence nemoci
Autor(ka) práce: Štvrtecká, Lenka
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Pažitný, Peter
Oponenti práce: Sedláková, Jaroslava
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Diplomová práce je zaměřena na kapacity zařízení pro lidi s Alzheimerovou chorobou, konkrétně v SR ve specializovaných zařízeních a v ČR v domovech se speciálním režimem a to v kontextu prevalence. Práce je rozdělena do tří hlavních částí a to do teoretické, metodické a praktické. Teoretická část obsahuje podrobnější charakteristiku Alzheimerovy choroby z hlediska jejího vzniku, příčin, příznaků, prevalence ve světě ale i v SR a v ČR a zároveň je i zaměřena na typologii zařízení zaměřených na pacienty s AD. Metodická část představuje volbu analýzy a její způsob realizace, která vede k dosažení vytyčeného cíle. Praktická část je zaměřena již na samotný sběr dat a jejich následné vyhodnocení v podobě matice kapacit služba / místo. Výsledkem této praktické části je porovnání skutečných kapacit pro pacienty s Alzheimerovou chorobou v jednotlivých krajích SR v kontextu prevalence, které jsou dále porovnány s kapacitami v krajích ČR. Diplomová práce obsahuje 29 tabulek a 12 obrázků.
Klíčová slova: prevalence; specializované zařízení; Alzheimerova choroba; kapacitní mezera; Z-skóre
Název práce: Capacity/service matrix of patients with AD in the Czech Republic/Slovak Republic in the context of disease prevalence
Autor(ka) práce: Štvrtecká, Lenka
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Pažitný, Peter
Oponenti práce: Sedláková, Jaroslava
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
The focus of this thesis is the capacities of facilities for people with Alzheimer's disease in Slovakia's specialized facilities and Czechia's special regime homes. The capacities are examined in the context of prevalence. The thesis is divided into three main parts, namely a theoretical part, a methodical part, and an empirical one. The theoretical part contains detailed characteristics of Alzheimer's disease from the point of its emergence, causes, symptoms, and prevalence in the world, as well as in SR and CZ. This part also describes the typology of facilities focused on patients with AD. The methodical part introduces the process of choosing the correct analysis and its form of execution to achieve the defined goal. The empirical part describes the collection of data and its subsequent evaluation using a matrix in the form of service/place. The result of the empirical work is a comparison of actual capacities for patients with Alzheimer's disease in the respective SR regions with regard to the prevalence. SK regions are subsequently compared with CZ regions. This thesis contains 29 tables and 12 figures.
Klíčová slova: prevalence; specialized facilities; capacity gap; Z-score; Alzheimer's disease

Informace o studiu

Studijní program / obor: Ekonomika a management/Management
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta managementu
Katedra: Katedra managementu

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 14. 5. 2019
Datum podání práce: 23. 4. 2020
Datum obhajoby: 10. 6. 2020
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/69738/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: