Právní rámec ekologického zemědělství a produkce biopotravin

Název práce: Právní rámec ekologického zemědělství a produkce biopotravin
Autor(ka) práce: Bakuncová, Alexandra
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Grmelová, Nicole
Oponenti práce: Pospíšil, Petr
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Cílem této bakalářské práce je pomocí analýzy rozsudků SDEU odhalit mezery současného právního rámce pro oblast ekologického zemědělství ve vybraných státech EU. Nejprve je představen historický kontext vývoje organického zemědělství od jeho počátků až po současnou podobu. Dále jsou vymezeny základní pojmy a mezinárodně uznávané principy ekologického zemědělství. Zvláštní kapitola je věnována podmínkám pro značení bioprodukce a jejich postavení na evropském trhu. V navazujících kapitolách je představen právní rámec ekologického zemědělství, kontrolní systém zodpovídající za kvalitu a jakost ekologické produkce a podmínky registrace ekologických podnikatelů. Praktická část se zabývá detailním rozborem vybraných řízení o předběžné otázce předložených před SDEU. Účelem této části je pomocí kritické analýzy postojů účastníků řízení zhodnotit možnosti vylepšení stávajícího systému ekologického hospodaření.
Klíčová slova: bioprodukt; právní úprava; registrace osob; ekologické zemědělství; ekofarma; osvědčení o původu bioproduktů; kontrola ekologického zemědělství (KEZ)
Název práce: Legal framework for organic agriculture and production of bioproducts
Autor(ka) práce: Bakuncová, Alexandra
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Grmelová, Nicole
Oponenti práce: Pospíšil, Petr
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
This thesis aims to reveal the gaps of the current legal framework for organic farming in selected EU countries by analysing the judgments of the CJEU. First, I have presented the historical context of the development of organic agriculture from its beginnings to its current form. Following, the next part describes basic concepts and internationally recognized principles of organic farming. One of the chapters is fully devoted to the conditions for labeling organic production and their position on the union market. The following chapters after present the legal framework of organic farming, the system of control responsible for the quality of organic production and the conditions for registration of organic entrepreneurs. As for the practical part, it is focused on the detailed analysis of preliminary ruling proceedings submitted to the CJEU. The purpose of this part is to point out the possibilities for improving the existing system of organic farming through critical analyzation of stances the individual parties involved in the proceedings have.
Klíčová slova: eco-farm; registration of persons; organic product; legislation; certificate of origin of organic products; control of organic farming; organic farming

Informace o studiu

Studijní program / obor: Mezinárodní ekonomické vztahy/Podnikání a právo
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta mezinárodních vztahů
Katedra: Katedra podnikového a evropského práva

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 2. 5. 2019
Datum podání práce: 23. 4. 2020
Datum obhajoby: 4. 6. 2020
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/69647/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: