Zahraniční obchod mezi Slovenskem a Rakouskem se zaměřením na ocelový průmysl

Název práce: Zahraničný obchod medzi Slovenskom a Rakúskom so zameraním na oceľový priemysel
Autor(ka) práce: Burdová, Sofia
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Bolotov, Ilya
Oponenti práce: Gullová, Soňa
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Práca si kladie za cieľ zhodnotenie súčasného medzinárodného obchodu s oceľou medzi Rakúskom a Slovenskom, spolu s identifikáciou príležitostí slovenských výrobcov a spracovateľov ocele na rakúskom trhu. Bakalárska práca poskytuje v prvej kapitole prehľad a zhodnotenie vývoja jednotlivých hospodárstiev a oceľového priemyslu, pre lepšie pochopenie aktuálneho stavu. Druhou kapitolou, ktorá podáva informáciu o komoditnej štruktúre slovenského hospodárstva a analýzu silných a slabých stránok, príležitostí a hrozieb oceliarskeho priemyslu na Slovensku všeobecne, sa premostí do záverečnej kapitoly. V tej bude problematika oceliarskeho priemyslu na Slovensku znázornená na konkrétnom príklade spoločnosti U.S. Steel Košice, ktorá je najväčším oceliarskym producentom na Slovensku. Spolu s analýzou konkurencieschopnosti spoločnosti sú v kapitole konkrétne návrhy na rozšírenie spolupráce košických oceliarní s rakúskymi spoločnosťami.
Klíčová slova: oceliarsky priemysel; oceľ; U.S. Steel Košice; Rakúsko
Název práce: Zahraniční obchod mezi Slovenskem a Rakouskem se zaměřením na ocelový průmysl
Autor(ka) práce: Burdová, Sofia
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Bolotov, Ilya
Oponenti práce: Gullová, Soňa
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Práce si klade za cíl zhodnocení současného mezinárodního obchodu s ocelí mezi Rakouskem a Slovenskem, spolu s identifikací a zhodnocením příležitostí slovenských výrobců a zpracovatelů oceli na rakouském trhu. Bakalářská práce poskytuje v první kapitole přehled vývoje jednotlivých hospodářství a ocelového průmyslu, pro lepší pochopení aktuálního stavu. Druhou kapitolou, která podává informaci o komoditní struktuře slovenského hospodářství a analýzu silných a slabých stránek, příležitostí a hrozeb ocelářského průmyslu na Slovensku obecně, se přemostí do závěrečné kapitoly. V té bude problematika ocelářského průmyslu na Slovensku znázorněna na konkrétním příkladu společnosti U.S. Steel Košice, která je největším ocelářským producentem na Slovensku. Spolu s analýzou konkurenceschopnosti společnosti jsou v kapitole konkrétní návrhy na rozšíření spolupráce košických oceláren s rakouskými společnostmi.
Klíčová slova: ocel; U.S. Steel Košice; ocelářský průmysl; Rakousko
Název práce: International trade between Slovakia and Austria with a focus on steel industry
Autor(ka) práce: Burdová, Sofia
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Bolotov, Ilya
Oponenti práce: Gullová, Soňa
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
The thesis aims to evaluate the current international trade in steel industry between Austria and Slovakia, along with the identification of opportunities for Slovak steel producers in the Austrian market. The bachelor's thesis provides in the first chapter an overview and evaluation of the development of individual economies and the steel industries, for a better understanding of the current situation. The second chapter, which provides information on the commodity structure of the Slovak economy and an analysis of the strengths and weaknesses, opportunities and threats of the steel industry in Slovakia in general, will bridge to the final chapter. In this, the issue of the steel industry in Slovakia will be illustrated by a specific example of the company U.S. Steel Košice, which is the largest steel producer in Slovakia. Along with the analysis of competitiveness of this company, the chapter contains specific proposals for expanding the cooperation of Košice´s steelworks with the Austrian companies.
Klíčová slova: U.S. Steel Košice; steel; Austria; steel industry

Informace o studiu

Studijní program / obor: Mezinárodní ekonomické vztahy/Mezinárodní obchod
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta mezinárodních vztahů
Katedra: Katedra mezinárodního podnikání

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 22. 5. 2019
Datum podání práce: 24. 4. 2020
Datum obhajoby: 28. 5. 2020
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/69803/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: