Státní kapitalismus v Saudské Arábii

Název práce: Státní kapitalismus v Saudské Arábii
Autor(ka) práce: Kučerová, Kateřina
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Jiránková, Martina
Oponenti práce: Krupka, Lukáš
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Tato bakalářská práce se zabývá státním kapitalismem v Saudské Arábii a je rozdělena do dvou hlavních kapitol. První kapitola je zaměřena na obecnou charakteristiku státního kapitalismu. Nejprve je zde definován pojem státní kapitalismus, je zde popsán jeho historický vývoja hlavní nástroje. Dále se tato kapitola zabývá hlavními výhodami a nevýhodami, které tento systém přináší a jeho přítomností ve světě. Tato teorie je poté aplikována na konkrétním příkladu Saudské Arábie. Druhá kapitola popisuje a analyzuje fungování státního kapitalismu v této zemi. Nejprve je zde charakterizováno saudské hospodářství včetně role státu v jeho historickém vývoji. A nakonec je pozornost zaměřena na konkrétní příklady nástrojů státního kapitalismu používané v Saudské Arábii, jejich vývoj, vliv a postavení v dané zemi.
Klíčová slova: státní kapitalismus; Saudská Arábie; státní společnosti
Název práce: State capitalism in Saudi Arabia
Autor(ka) práce: Kučerová, Kateřina
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Jiránková, Martina
Oponenti práce: Krupka, Lukáš
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
The bachelor thesis deals with state capitalism in Saudi Arabia and is divided into two main chapters. The first chapter is focused on state capitalism in general. It explains the term, describes the historical development of this system, its main instruments, advantages and disadvantages and its presence in the world. Afterwards, the theory from the first chapter is applied on specific example of Saudi Arabia. The second chapter describes and analyses functioning of state capitalism in this country. It describes Saudi economy including the role of state in the historical development. And then the attention is paid on main instruments of state capitalism in Saudi Arabia, their development, influence and role in the Saudi economy.
Klíčová slova: state capitalism; state-owned enterprises; sovereign wealth funds; national champions; role of state; Saudi Arabia

Informace o studiu

Studijní program / obor: Mezinárodní ekonomické vztahy/Mezinárodní obchod
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta mezinárodních vztahů
Katedra: Katedra mezinárodních ekonomických vztahů

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 6. 12. 2018
Datum podání práce: 24. 4. 2020
Datum obhajoby: 25. 5. 2020
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/67975/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: