Diskriminace na trhu práce a genderové mzdové rozdíly v České republice

Název práce: Diskriminace na trhu práce a genderové mzdové rozdíly v České republice
Autor(ka) práce: Gapanova, Elena
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Říhová, Gabriela
Oponenti práce: Šmíd, David
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Hlavním cílem bakalářské práce je na základě teoretických zjištění a výsledků z provedené analýzy časových řad dospět k závěrům ohledně míry diskriminace žen na trhu práce v České republice. V teoretické části práce jsou vymezeny klíčové pojmy a východiska z oblasti genderových rozdílů na trhu práce v České republice, diskriminace a segregace. Dále jsou v obecně rovině analyzovány právní předpisy, které řeší zákaz diskriminace žen na trhu práce v České republice. V praktické části práce jsou představena aktuální data týkající se klíčových ukazatelů trhu práce a jejich analýza. Pozornost je věnovaná především rozdílů v platovém hodnocení mezi muži a ženami v jednotlivých oborech a ve věkových kategoriích. Nedílnou součástí práce je návrhová část. Na základě provedených analýz jsou vyvozeny relevantní závěry. Pro dosažení rovnějšího postavení žen a mužů na trhu práce jsou navrženy možnosti zamezení těchto negativních praktik ze strany zaměstnavatelů. Tyto podmínky by mohly přispět k lepšímu a nediskriminačnímu postavení ženy na trhu práce v ČR.
Klíčová slova: segregace; gender pay gap; rozdíl v odměňování žen a mužů; trh práce v České republice; ukazatele trhu práce; diskriminace
Název práce: Labor market discrimination and gender pay gap in Czech Republic
Autor(ka) práce: Gapanova, Elena
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Říhová, Gabriela
Oponenti práce: Šmíd, David
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
The main aim of this bachelor thesis is to reach the conclusion concerning the level of discrimination of women in the labor market in the Czech Republic, which is based on theoretical findings and results from the time series analysis. In the theoretical part of the thesis, the key concepts of wage evaluation in the Czech Republic are defined, such as discrimination, segregation, gender pay gap. Further, legal regulations that prohibit discrimination of women in the labor market in the Czech Republic are analyzed. In the practical part of the thesis actual data concerning key labor market indicators and their analysis are presented. Particular attention is paid to differences in salary assessment between men and women in individual fields and in different age categories. An integral part of the work is the suggestions and recommendations part. Relevant conclusions are drawn based on the analysis. In order to achieve more equal labor market conditions for men and women, suggestions for preventing negative practices by employers are presented. These new conditions could contribute to a better and non-discriminatory position of women in the labor market in the Czech Republic.
Klíčová slova: discrimination; segregation; labor market in the Czech Republic; labor market indicators; gender pay gap

Informace o studiu

Studijní program / obor: Ekonomika a management/Podniková ekonomika a management
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta podnikohospodářská
Katedra: Katedra personalistiky

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 17. 3. 2019
Datum podání práce: 30. 4. 2020
Datum obhajoby: 4. 6. 2020
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/69230/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: