Autonomní datový sklad a možností jeho použití

Název práce: Autonómny dátový sklad a možnosti jeho použitia
Autor(ka) práce: Marko, Martin
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Chlapek, Dušan
Oponenti práce: Kučera, Jan
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Záverečná práca sa venuje produktu autonómny dátový sklad, ktorý v roku 2018 predstavila spoločnosť Oracle. V úvode sú vytýčené ciele, metriky ich naplnenia a metódy, ktoré sú v práci použité. Prvá kapitola obsahuje rešerš literatúry týkajúcej sa rozoberanej témy a identifikuje zdroje pre teoretické základy práce položené v nasledujúcich dvoch kapitolách. Kapitola 3 obsahuje definíciu pojmu autonómnosť v prostredí dátového skladu. Je to podklad pre ďalšie časti práce, ktoré sa na túto definíciu potom odkazujú. Naplnenie cieľov práce a teda praktická časť je obsiahnutá v kapitolách 4 až 6. Postupne je popísaný a čiastočne otestovaný produkt autonómny dátový sklad Oracle, porovnaný s dvomi konkurenčnými produktmi a nakoniec je posúdená využiteľnosť tohto produktu v praxi na základe prípadových štúdií spoločností, ktoré ho úspešne implementovali do svojich riešení. Záver obsahuje zhrnutie práce, zistenia a zamyslenie sa nad úlohou vývojových tímov v prostredí dátových skladov v budúcnosti. Tento posledný bod je vedľajším cieľom práce.
Klíčová slova: Oracle cloud; databáza; autonómnosť; administrácia databázy; dátový sklad
Název práce: Autonomní datový sklad a možností jeho použití
Autor(ka) práce: Marko, Martin
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Chlapek, Dušan
Oponenti práce: Kučera, Jan
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Závěrečná práce se věnuje produktu autonomní datový sklad, který v roku 2018 představila společnost Oracle. V úvodu jsou vytyčené cíle, metriky jejích naplnění a metody, které jsou v práci použité. První kapitola obsahuje rešerši literatury, která souvisí s rozebíraným tématem a identifikuje zdroje pro teoretické základy práce položené v následujících dvou kapitolách. Kapitola 3 obsahuje definici pojmu autonomnost v prostředí datového skladu. Je to podklad pro další časti práce, které na tuto definici potom odkazují. Naplnění cílů práce, a tedy praktická část je obsažena v kapitolách 4 až 6. Postupně je popsaný a částečně otestovaný produkt autonomní datový sklad Oracle, porovnaný se dvěma konkurenčními produkty, a nakonec je posouzená využitelnost tohoto produktu v praxi na základě případových studií společností, které ho úspěšně implementovali do svých řešení. Závěr obsahuje shrnutí práce, zjištění a zamyšlení se nad rolí vývojových týmů v prostředí datových skladů v budoucnu. Tento poslední bod je vedlejším cílem práce.
Klíčová slova: datový sklad; databáze; Oracle cloud; administrace databáze ; autonomnost
Název práce: Autonomous data warehouse and possibilities of its application
Autor(ka) práce: Marko, Martin
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Chlapek, Dušan
Oponenti práce: Kučera, Jan
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
The main topic of this thesis is a database product launched by Oracle in 2018, called autonomous data warehouse. The introduction focuses on the aims of the research, the fulfillment metrics and the methods used. The first chapter is a review of literature related to the topic, which later serves as a source for the theoretical aspects explained in the two following chapters. Chapter four is devoted to the definition of autonomy in terms of data warehouse. This definition is derived from a common definition of autonomy applied to the environment of data warehousing. Fulfillment of the objectives presented in the first pages is contained in chapters 4 to 6. Firstly, the product is described and partially tested with the focus on its autonomy, then it is compared to the given competing products and finally its potential in real use cases is evaluated. The assessment is based on several case studies of companies who successfully implemented the product in their solutions. The conclusion presents a summary, findings and the results of the thesis. In this part, there is also a short reflection on the future role of development teams in the environment of data warehouse, which constitutes a secondary goal of the paper.
Klíčová slova: Data warehouse; database; Oracle cloud; autonomy; database administration

Informace o studiu

Studijní program / obor: Aplikovaná informatika/Informační systémy a technologie
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta informatiky a statistiky
Katedra: Katedra informačních technologií

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 3. 10. 2019
Datum podání práce: 3. 5. 2020
Datum obhajoby: 1. 6. 2020
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/71024/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: